ΧΡΗΜΑ

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις - Σήμερα εκπνέει η «μπόνους» παράταση

Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις - Σήμερα εκπνέει η «μπόνους» παράταση
PIXABAY

Σήμερα 4/9 εκπνέει η «μπόνους» παράταση που έδωσε η ΑΑΔΕ για την εμπρόθεση υποβολή των φορολογικών δηλώσεωνχωρίς καμία επιβάρυνση, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην πλατφόρμα TAXIS από τις 29/8 μέχρι και τις 31/8 από υπερφόρτωση του συστήματος.

Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, έως και το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 2023, αύξηση σημειώθηκε στον συνολικό αριθμό των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα από τους Έλληνες φορολογούμενους φέτος, σε σχέση με το 2022.

Συγκεκριμένα, φέτος υποβλήθηκαν 6.494.898 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.399.973 πέρυσι, στην εκπνοή της προθεσμίας των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/08/2022), στοιχείο που επιβεβαιώνει την ευρύτερη θετική τάση προς φορολογική συμμόρφωση.

Παράταση και για τον φόρο εισοδήματος

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση διευκρινίζεται πως παράταση έλαβε και η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου εισοδήματος, χωρίς επιβάρυνση.

Έτσι, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00, έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού, έως σήμερα, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Ωστοσο σημειώνεται πως αυτό δεν ισχύει για όσους υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις τους έως την 31η Αυγούστου. Όσοι φορολογούμενοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση τη διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, το οποίο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσού του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Ποιοι εξαιρούνται της προθεσμίας

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παράταση έλαβε η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, αποκλειστικά και μόνο για τους πληγέντες από πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται:

  • Άρθρο 1

Παράταση για ανακεφαλαιωτικούς πίνακες, δήλωση Φ.Π.Α., τελών χαρτοσήμου και λοιπών έμμεσων φόρων για τους υποκείμενους συγκεκριμένων περιφερειακών ενοτήτων.

1. Παρατείνεται μέχρι και την 29/9/2023 η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 26.8.2023 για υποκείμενους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας:

α) στο Δήμο Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

β) στη Δημοτική Ενότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,

γ) στις Δημοτικές Κοινότητες Διαλεκτού, Αβραμυλιάς και Νέου Ξεριά, της Δημοτικής Ενότητας Χρυσούπολης, του Δήμου Νέστου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

δ) στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης, του Δήμου Χαλκιδαίων, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

ε) στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Κοσμά, της Δημοτικής Ενότητας Ορεινού, του Δήμου Νέστου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,

στ) στο Δήμο Φυλής, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,

ζ) στις Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων, της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής, του Δήμου Κομοτηνής, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

2. Παρατείνονται μέχρι και την 29/9/2023 για τους υποκειμένους της παρ. 1 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι στις 31.8.2023 και η προθεσμία καταβολής του φόρου που τυχόν προκύπτει από αυτές μέχρι και 29/9/2023. Η ιδία ημερομηνία (29/9/2023) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

3. Παρατείνεται μέχρι και την 29/9/2023 για τους υποκειμένους της παρ. 1 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και απόδοσης των τελών χαρτοσήμου και των λοιπών εμμέσων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων που έχουν καταληκτική ημερομηνία από 19/8/2023 έως την 31/8/2023.

4. Οι ανωτέρω δηλώσεις καθώς και οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών συναλλαγών υποβάλλονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

  • Άρθρο 2

Παράταση για δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων

1. Οι αρχικές δηλώσεις απόδοσης:

α) παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και
β) παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων του άρθρου 64 και των περ. α' και γ' της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013,6 που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Αυγούστου 2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 29/9/2023 για τους υπόχρεους υποβολής που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στις περιοχές της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας.

2. Οι ανωτέρω δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις.

  • Άρθρο 3

Παράταση υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων

Οι δηλώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις περιοχές της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, για την απόδοση φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων, που έχουν καταληκτική ημερομηνία από την 19/08/2023 υποβάλλονται εμπρόθεσμα, σε έντυπη μορφή είτε μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», είτε με τη διαδικασία που καθορίζεται στην υπό στοιχεία Α. 1137/2020 (Β' 2423) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όπως ισχύει μετά την Α. 1054/2022 (Β΄2154) απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ, μέχρι και την 29/9/2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ