ΧΡΗΜΑ

Φοροδιαφυγή: Έρχεται ο δεκάλογος της ΑΑΔΕ - Θα «σφίξουμε τα λουριά»

Φοροδιαφυγή: Έρχεται ο δεκάλογος της ΑΑΔΕ - Θα «σφίξουμε τα λουριά»
INTIME/ (Φωτογραφία αρχείου)

Αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ δήλωσε πως έχουμε ήδη δει αποτελέσματα από την προηγούμενη τετραετία, «τώρα όμως πρέπει να κάνουμε άλματα» πρόσθεσε.

«Έχουμε και τη βούληση και την πολιτική νομιμοποίηση και την τεχνογνωσία ώστε τα μέτρα να αποδώσουν. Η τεχνολογία μας βοηθάει πολύ, ώστε να κάνουμε τις διασυνδέσεις και τις διασταυρώσεις» τόνισε και πρόσθεσε «μας βοηθάει πάρα πολύ στους στοχευμένους ελέγχους».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στους ελέγχους που γίνονται, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν».

«Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στην τελευταία ερώτηση της συνέντευξής του στην 87η ΔΕΘ, σχετικά με τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Επιμένω στη χρήση της τεχνολογίας. Ο δεκάλογος τον οποίο θα ψηφίσουμε άμεσα δίνει πλαίσιο να σφίξουμε τα λουριά και να παρέμβουμε όπου ξέρουμε ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Ξέρω ότι προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια και υπάρχει καχυποψία. Είμαι αποφασισμένος. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους δικαιοσύνης».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

  • Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS
  • Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά
  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά
  • Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία
  • Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ
  • Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών
  • Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά
  • Κατάργηση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ