ΧΡΗΜΑ

«Τέλος» στις συζητήσεις για φοροαπαλλαγές - Δεν θα γίνει καμία αλλαγή

«Τέλος» στις συζητήσεις για φοροαπαλλαγές - Δεν θα γίνει καμία αλλαγή
Shutterstock Stock Photos

Τις συζητήσεις όσων αιτούνται φοροαπαλλαγές «κλείνει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο αλλαγής των φοροαπαλλαγών.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «καμία αλλαγή δεν θα γίνει στις φοροαπαλλαγές, το λέμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που εφαρμόζονται, αφορούν στη φορολογία εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Μάλιστα ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συνεχίσει στη λογική της μείωσης των φόρων, όπως με την αύξηση του αφορολόγητου, μέσα από το νομοσχέδιου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή την κατάργηση των επιβαρύνσεων των συνταξιούχων που εργάζονται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την παράταση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως τα γυμναστήρια.

Συγκεκριμένα είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Μονιμοποίηση µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα µε τη δημόσια υγεία
  • Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
  • Κατάργηση παρακράτησης 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους

Από την άλλη πλευρά, στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι η όσο το δυνατό πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει τις κυβερνήσεις πως θα την πατάξουν. Είναι ώρα «να αρχίσουμε να παρουσιάζουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ