ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα αποκαλύπτει: «Πιο αγχωμένοι και αποστασιοποιημένοι από ποτέ» οι εργαζόμενοι

Έρευνα αποκαλύπτει: «Πιο αγχωμένοι και αποστασιοποιημένοι από ποτέ» οι εργαζόμενοι
Το 51% των εργαζομένων δηλώνουν ότι αναζητούν ενεργά μια νέα θέση εργασίας Arlington Research / Unsplash

Βαριέστε στη δουλειά; Είστε εκνευρισμένοι με το αφεντικό σας; Δεν είστε μόνοι.

Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 13 Ιουνίου αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι πιο αγχωμένοι από ποτέ, αποστασιοποιημένοι από τη δουλειά τους και τσακώνονται με τα αφεντικά τους όλο και περισσότερο.

Η έκθεση «State of the Global Workplace 2023» εξέτασε το πώς «οι εργαζόμενοι αισθάνονται για την εργασία και τη ζωή τους, ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της ανθεκτικότητας και της απόδοσης σε μια εταιρεία».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι το 59% των εργαζομένων «παραιτείται σιωπηλά», δηλαδή δεν είναι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, ενώ το 18% «παραιτείται δυνατά» – που σημαίνει ότι εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους και την πρόθεσή τους να αναζητήσουν αλλού δουλειά (χωρίς όμως να παραιτούνται στην πραγματικότητα). Η Gallup εκτίμησε ότι η χαμηλή δέσμευση των εργαζομένων κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Gallup ρώτησε τους εργαζόμενους τι θα έκανε τη δουλειά τους καλύτερη, και η πλειοψηφία των απαντήσεων – παραδόξως, ίσως – δεν αφορούσε μισθούς και παροχές, αλλά θέματα όπως μεγαλύτερη αυτονομία, σαφείς στόχους και αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

Πίνακας που απεικονίζει το ποσοστό δεύσμευσης των εργαζομένων με τη δουλειά τους, ανά χώραGALLUP

Το άγχος στην εργασία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με την Gallup. Περίπου το 44% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι «βιώνουν πολύ άγχος» στην εργασία τους, συνεχίζοντας μια «τάση αυξημένου άγχους που ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα».

Το τι συμβάλλει σε αυτό το άγχος δεν αποκαλύπτεται, αφού η Gallup δεν θέτει σχετική ερώτηση, αλλά στην έκθεση εκφράζεται η υπόθεση ότι εσωτερικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της εργασίας και της χαμηλής δέσμευσης, καθώς και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός, αυξάνουν τα επίπεδα άγχους.

Περισσότεροι από τους μισούς – το 51% για την ακρίβεια – ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναζητούν ενεργά μια νέα θέση εργασίας. Το 53% δήλωσαν ότι είναι μια καλή περίοδος για αναζήτηση νέας εργασίας – ποσοστό κατά 8% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι – γεγονός που δείχνει ότι «οι βαθιά δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι είναι σε θέση να εγκαταλείψουν τους κακούς χώρους εργασίας» και να βρουν μια καριέρα που τους αρέσει, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πίνακας που απεικονίζει την πρόθεση των εργαζομένων να αναζητήσουν νέα εργασία, ανά χώραGALLUP

Η Gallup καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επικεφαλής πρέπει να ασχολούνται ενεργά με τους υπαλλήλους τους για να τους διατηρούν ικανοποιημένους και ότι η υψηλή δέσμευση των εργαζομένων δεν σημαίνει και ευτυχία.

«Αληθινή δέσμευση σημαίνει ότι οι άνθρωποί σας είναι ψυχολογικά παρόντες για να κάνουν τη δουλειά τους. Καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν, έχουν αυτά που χρειάζονται και έχουν έναν υποστηρικτικό διευθυντή και μια υποστηρικτική ομάδα. Ξέρουν γιατί η δουλειά τους έχει σημασία, είναι έτοιμοι να εργαστούν», αναφέρει η έκθεση.

Με πληροφορίες από: Workers are historically stressed out and disengaged by Jordan Valinsky, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ