ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η FED μετά από 10 διαδοχικές συνεδριάσεις

ΗΠΑ: Σταθερά κράτησε τα επιτόκια η FED μετά από 10 διαδοχικές συνεδριάσεις
AP Photo/Patrick Semansky, File

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5 με 5,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και της αγοράς, ενώ προέβλεψε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αργότερα το 2023.

Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις. Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν ώς το 5,6% στο τέλος του χρόνου, το οποίο σημαίνει δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης τη φετινή χρονιά.

Τον Μάρτιο ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα πιάσουν «ταβάνι» στο 5,1% το 2023.

Για το 2024, βλέπουν πτώση των επιτοκίων στο 4,6% έναντι 4,3% που προέβλεπαν τον Μάρτιο. Με βάση τις νέες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed τα επιτόκια αναμένεται να διολισθήσουν στο 3,4% το 2025, αντί για 3,1% που εκτιμούσαν τον Μάρτιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αξιωματούχοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αναμένοντας μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας σε σχέση με τον Μάρτιο, και διατηρώντας παράλληλα την ίδια εκτίμηση για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) θα υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 έναντι 3,3% που προέβλεπαν πριν από τρεις μήνες. Το 2024 ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ίδιο επίπεδο με αυτό που προβλεπόταν τον Μάρτιο, στο 2,5%, και να υποχωρεί στο 2,1% το 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ