ΔΙΕΘΝΗ

Eurostat: Ήπια υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις - Δεν έπιασε τον στόχο

Eurostat: Ήπια υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις - Δεν έπιασε τον στόχο
Pixabay

Αμετάβλητος παρέμεινε ο όγκος του λιανικού εμπορίου τον Μάιο στη ζώνη του ευρώ και υποχώρησε 0,1% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. 

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, ο δείκτης για τις λιανικές πωλήσεις υποχώρησε κατά 2,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,0% στην ΕΕ, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για την Ευρωζώνη ήταν για μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια πτώση 2,7%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τα στοιχεία τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat για τις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για μικρή άνοδο, σε ένα ακόμα σημάδι ότι η οικονομική ανάπτυξη χάνει τη δυναμική της υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού και της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία της Eurostat, έδειξαν ότι οι πωλήσεις στα τρόφιμα, ποτά και καπνό υποχώρησαν κατά 0,5% από τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις στα καύσιμα υποχώρησαν κατά 0,3%, ενώ οι πωλήσεις εκτός των τροφίμων σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1%, αν και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις κατρακύλησαν 0,9%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε όλες τις κατηγορίες.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Σλοβενία (-5,3%), Λουξεμβούργο (-4,5%) και Πολωνία (-3,7%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε Ρουμανία (+3,3%), Πορτογαλία (+3,2%) και Σουηδία (+1,6%). Για την Ελλάδα, η Eurostat δεν έδωσε στοιχεία για τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ