ΔΙΕΘΝΗ

Ήπιος ή «καυτός» χειμώνας; Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τις τιμές στην ενέργεια

Ήπιος ή «καυτός» χειμώνας; Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για τις τιμές στην ενέργεια
Unsplash

Εντείνεται η ανησυχία των αναλυτών για την κατάσταση που θα επικρατεί στην αγορά της ενέργειας για τον χειμώνα 2023 – 2024, καθώς τα σενάρια για έναν χειμώνα χαμηλών τιμών απομακρύνονται, με φόντο τα νέα δεδομένα που δείχνουν αυξήσεις, περιορισμένα κεφάλαια κρατικής στήριξης και ένα ακόμα κύμα «ακραίων» θερμοκρασιών. 

Οι περικοπές ανεβάζουν τις τιμές στο πετρέλαιο

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου δεν ξεκίνησε με αισιόδοξα νέα για τα καύσιμα, καθώς το αμερικανικό πετρέλαιο κατέγραψε το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2019, με την Goldman Sachs να εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 107 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος εάν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ δεν αναστρέψουν τις περικοπές παραγωγής τους το 2024.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη 5/9, η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τη μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, τονίζοντας ότι έτσι ενισχύει «τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες του ΟΠΕΚ + με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου». Η Ρωσία επέκτεινε επίσης την περικοπή των εξαγωγών της κατά 300.000 bpd τον Δεκέμβριο.

Αυτό το ανοδικό σενάριο μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 107 δολάρια ανά βαρέλι τον Δεκέμβριο του 2024, ανέφερε η αμερικανική τράπεζα, αλλά έσπευσε να καθησυχάσει τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι το βασικό της σενάριο.

«Αυτή δεν είναι η βασική μας άποψη, επειδή πιστεύουμε ότι ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι απίθανο να επιδιώξει τιμές πολύ πάνω από 100 $/βαρέλι», αναφέρει η Goldman Sachs, όπως τονίζει το Reuters.

Άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου

Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ εκτοξεύθηκε άνω του 8%, μετά την ανακοίνωση της Shevron πως δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους εργαζόμενους της στην Αυστραλία, δείχνοντας σε όλους πως η ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από γεγονότα που συμβαίνουν στην «άλλη άκρη» του κόσμου, παρότι τα πολυπόθητα αποθέματα της παραμένουν σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα κοντά στο 90%.

Η απειλή των απεργιών είχε προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, όταν τα συνδικάτα υπερψήφισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν εργατικές δράσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron αλλά και της Woodside Energy. Η Woodside ωστόσο ήρθε σε συμβιβασμό με τα συνδικάτα τον περασμένο μήνα, δίνοντας «ανάσες» στην αγορά.

Ο αντίκτυπος των κινητοποιήσεων στα φορτία του LNG δεν αναμένεται να είναι άμεσος, καθώς η κατανάλωση είναι μειωμένη την τρέχουσα περίοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

Ωστόσο, η προοπτική διαταραχών στην προσφορά μελλοντικά οδηγεί ανοδικά τις τιμές, καθώς αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις αποστολές φυσικού αερίου κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης, δηλαδή τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

«Επικίνδυνος» ο επόμενος χειμώνας

Πλέον οι αναλυτές ανησυχούν πως ένας κρύος χειμώνας φέτος θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει δραματικά τα αποθεματικά.

Ο χειμώνας του επόμενου έτους «μοιάζει πως θα είναι πιο επικίνδυνος», δήλωσε ο Νικ Κάμπελ, διευθυντής στη συμβουλευτική Inspired Energy. Θα είναι πολύ νωρίς για να επωφεληθεί κάποιος από πρόσθετες ροές LNG από τις ΗΠΑ - που έχουν προγραμματιστεί για το 2026 - και ο καιρός δεν μπορεί να παραμείνει ήπιος για πάντα.

Μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πρόκειται επίσης να λήξει τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτό προσθέτει κίνδυνο στις υπόλοιπες ρωσικές ροές προς την Ευρώπη που έρχονται μέσω Ουκρανίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα υπονόμευαν τις προσπάθειες της Ευρώπης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ