ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί πέφτουν οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών, αλλά όχι των κοσμημάτων

Γιατί πέφτουν οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών, αλλά όχι των κοσμημάτων
Η κατακόρυφη πτώση των τιμών έρχεται μετά από δύο χρόνια με ρεκόρ στις πωλήσεις ακατέργαστων διαμαντιών EPA/ALEX HOFFORD

Οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών – των άκοπων, μη στιλβωμένων λίθων – έχουν υποχωρήσει το 2023, καθώς πολλοί καταναλωτές μετά την πανδημία αποφεύγουν τα είδη πολυτελείας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ακατέργαστων Διαμαντιών Zimnisky, οι τιμές είναι οι χαμηλότερες εδώ και ένα χρόνο. Οι αναλυτές του κλάδου αποδίδουν την πτώση στη μείωση των πωλήσεων στα κοσμηματοπωλεία.

Καθώς οι καταναλωτές ξόδευαν λιγότερα χρήματα σε εστιατόρια και ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «είχαν περίσσευμα χρημάτων για να ξοδέψουν σε κοσμήματα», σημειώνει ο Πολ Ζιμνίσκι, αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς διαμαντιών.

Οι τιμές των διαμαντιών έχουν προσαρμοστεί στο γεγονός ότι οι καταναλωτές επιλέγουν πλέον υπηρεσίες αντί για κοσμήματα. Οι άνθρωποι τρώνε έξω, ταξιδεύουν και ξοδεύουν χρήματα σε εμπειρίες αντί για αγαθά πολυτελείας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών έρχεται μετά από δύο χρόνια με ρεκόρ στις πωλήσεις ακατέργαστων διαμαντιών. Το 2021 και το 2022, η ζήτηση για κοσμήματα από φυσικά διαμάντια βρισκόταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τι συμβαίνει στα κοσμηματοπωλεία

Αλλά η πτώση των τιμών των ακατέργαστων διαμαντιών δεν σημαίνει ότι οι αγοραστές θα δουν χαμηλότερες τιμές στα κοσμηματοπωλεία.

Οι λιανοπωλητές συνήθως δεν προσαρμόζουν τις τιμές τους στα καταστήματα με βάση την αγορά ακατέργαστων διαμαντιών βραχυπρόθεσμα, ανεξάρτητα από το αν τα προϊόντα γίνονται φθηνότερα ή ακριβότερα στο τέλος. Σύμφωνα με τον αναλυτή Ένταν Γκόλαν, «οι λιανοπωλητές καθορίζουν ένα σημείο τιμών και διαφυλάσσουν αυστηρά τα μικτά περιθώρια κέρδους τους».

Παρόλο που οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών πέφτουν, η αγορά ενός στρογγυλού διαμαντιού ενός καρατίου στο κατάστημα είναι κατά μέσο όρο 3% ακριβότερη τώρα από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο του 2020, λέει.

«Βραχυπρόθεσμα, αν οι τιμές χονδρικής πέσουν, ορισμένοι κοσμηματοπώλες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους», συμπληρώνει ο Ζιμνίσκι.

Οι αναλυτές του κλάδου αναμένουν να δουν ένα άλμα στις λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών και μέχρι τις αρχές του 2024. Ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή άνοδο των τιμών των ακατέργαστων διαμαντιών, «συνολικά, θα δούμε έχουμε μείωση των πωλήσεων κατά την περίοδο των εορτών σε σχέση με πέρυσι», προβλέπει ο Ντέιβιντ Τζόνσον, εκπρόσωπος του οίκου διαμαντιών De Beers.

Με πληροφορίες από: Diamond prices are down as people spend more on travel and food by Eva Rothenberg, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ