ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg προς ΕΚΤ: Η σύγκρουση στόχων θα προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές

Bloomberg προς ΕΚΤ: Η σύγκρουση στόχων θα προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές
AP Photo / Michael Probst

Ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επόμενα βήματα της στέλνει το Bloomberg, προειδοποιώντας την πως πρέπει να σταθεροποιήσει το πλάνο για την ποσοτική σύσφιξη για να αποφύγει την σύγχυση των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, το Bloomberg αναφέρει σε δημοσίευμα του πως η ΕΚΤ πρέπει να σταθεροποιήσει το πλάνο για την ποσοτική σύσφιξη για να αποφύγει το ενδεχόμενο σύγχυσης στις αγορές, την ώρα που η ραγδαία υποχώρηση του πληθωρισμού τροφοδοτεί τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν ήδη από τον Μάρτιο. Ειδικά, καθώς επί του παρόντος, οι αξιωματούχοι δεν έχουν σχεδιάσει να ξεκινήσουν την εκκαθάριση των 1,7 τρισ. ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP της εποχής της πανδημίας.

Χωρίς αλλαγή σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, το τέλος των επανεπενδύσεων PEPP, το οποίο αποτελεί βήμα αυστηροποίησης, θα έλθει σχεδόν σίγουρα εν μέσω ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Για να αποφευχθεί μια τέτοια σύγκρουση πολιτικής, η οποία θα μπορούσε να «μπερδέψει» τους επενδυτές για τους στόχους της ΕΚΤ, πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιθυμούν ταχύτερη απόσυρση.

Το θέμα μπορεί να εμφανιστεί αυτή την εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την τελική της συνεδρίαση για το 2023.

«Κοιτάζοντας καθαρά τι εισήχθη να κάνει το PEPP - για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας - δεν έχει νόημα να το κρατήσουμε ζωντανό», δήλωσε στο Bloomberg ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro.

«Ταυτόχρονα, οι ευέλικτες επανεπενδύσεις είναι ένα ωραίο εργαλείο για να εξετάσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Οικονομολόγοι όπως ο Jari Stehn της Goldman Sachs, ο Mariano Cena της Barclays και ο Anatoli Annenkov της Societe Generale είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει την έξοδό της από το PEPP, με παρόμοιο τρόπο με αυτόν με τον οποίο ξεκίνησε τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη αναιρώντας το πρόγραμμα APP της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ