ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φέσσας: Το 2016 συγκριτικά καλύτερο από το 2015

Φέσσας: Το 2016 συγκριτικά καλύτερο από το 2015
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Την αισιοδοξία ότι το 2016 θα είναι καλύτερο έτος για την ελληνική οικονομία από ότι το 2015 εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας σε συνάντηση του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε βιώσιμη την πολιτική κατάσταση στη χώρα σημειώνοντας πως το 80% των κομμάτων επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη .

"Και οι Ευρωπαίοι μας θέλουν στη ζώνη του ευρώ, απλά μας ζητάνε να γίνουμε μια κανονική χώρα", είπε και προσέθεσε: "Άποψη μας είναι ότι δεν σηκώνει άλλη πολιτική αναταραχή".

Ο κ. Φέσσας επικαλέστηκε έρευνα του ΣΕΒ σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί 100 δις ευρώ για επενδύσεις την επόμενη 7ετια .

Όπως είπε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς τα λεφτα πηγαίνουν σε χώρες που έχουν σοβαρότητα ασφάλεια δικαίου και εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις.

Για τις αλλαγές στο φορολογικό και το πολιτικό κόστος που τις συνοδεύει π.χ. στη φορολογία των αγροτών είπε πως βασική αρχή του ΣΕΒ είναι πως "δεν μπορείς να πάρεις πολλά απο λίγους αλλά λίγα απο πολλούς".

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό είπε πως "το ασφαλιστικό είναι μια τρύπα που δημιουργήθηκε από όλους μας".

Προσέθεσε δε πως η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών σημαίνει αύξηση φορολογίας και πως εαν τελικά οι εισφορές αυξηθούν πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις για να περιορίσουν το κόστος.

Για τα capital controls εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να απελευθερωθούν για τις επιχειρήσεις, αλλά να διατηρηθούν για τους ιδιώτες, εξηγώντας πως θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση μετρητών στην ελληνικη οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ