ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

H μεγάλη επιστροφή των «made in Greece» προϊόντων

H μεγάλη επιστροφή των «made in Greece» προϊόντων
Ο επαναπατρισμός της παραγωγής για τα αναψυκτικά ΗΒΗ, η «ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα για τη μπύρα Carlsberg και η παραγωγή ηλεκτρικών εστιών κουζίνας «made in Greece». freepik.com

Mέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η επιστροφή της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ στην Ελλάδα καθώς και ότι στη χώρα μας μεταφέρεται μέρος της παραγωγής του brand-ναυαρχίδα του ομίλου Carlsberg,στοεργοστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο.

Τους προηγούμενους μήνες είχαμε και την επανεκκίνηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών από την Pyramis, με τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Πίτσος που απέκτησε η εταιρεία μετά το «λουκέτο» στο εργoστάσιο στου Ρέντη από την BSH, το 2021.

Αν και η καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι διαφορετική, γεγονός αποτελεί πως τα μηνύματα για τα «made in Greece» προϊόντα είναι στην παρούσα συγκυρία ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Τα αναψυκτικά ΗΒΗ ξανά «made in Greece»

Στην περίπτωση των αναψυκτικών ΗΒΗ, πρόκειται ουσιαστικά για «επαναπατρισμό» της παραγωγής τους, μετά το 2016 όταν και είχε διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου στα Οινόφυτα με την PepsiCo-ΗΒΗ τότε να μεταφέρει την παραγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία.

Μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας PepsiCo Hellas-ΕΨΑ, τον προσεχή Απρίλιο περίπου, αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ – σε συσκευασία κουτιών αλουμινίου- στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο. Παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα, η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει σε νέες ανανεωμένες συσκευασίες των αναψυκτικών, καθώς και στην αλλαγή την σύνθεσης στο αναψυκτικό με πορτοκάλι, πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Στο πλάνο πάντως είναι να μεταφερθεί στην Ελλάδα η παραγωγή των όλων των αναψυκτικών της PepsiCo Hellas. Αυτό σχεδιάζεται να συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο και, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στο εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Λουτράκι, το οποίο έχει πλέον έχει περάσει στην εταιρεία N.U. Aqua.

H «ψήφος εμπιστοσύνης» για την μπύρα Carlsber

Στην περίπτωση της μπύρας Carlsber, πρόκειται ουσιαστικά για μια «ψήφο εμπιστοσύνης» από την πλευρά του πολυεθνικού Ομίλου που επιλέγει το εργαστάσιο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Σίνδο, για την παραγωγή του βασικού του brand σε κουτί των 330 ml και των 500 ml και σε όλους τους τύπους βαρελιών (Draught Master Flex & Modular και μεταλλικό keg).

Παράλληλα η παραγωγική μονάδα της Σίνδου θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες άλλων αγορών του ομίλου, που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων των αγορών της Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

«Made in Greece» ηλεκτρικές συσκευές

Σε ότι αφορά στις ηλεκτρικές συσκευές «made in Greece», η παραγωγή τους ξεκίνησε ξανά, σχεδόν δύο χρόνια έπειτα από το «λουκέτο» της Pitsos. Η λειτουργία παραγωγικής μονάδας της Pyramis που στήθηκε στα Οινόφυτα με τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απέκτησε η εταιρεία από το παλιό εργοστάσιο της Pitsos στο Ρέντη, ξεκίνησε, αρχικά με την παραγωγή κεραμικών εστιών κουζίνας.

Αν και το εμπορικό σήμα της Pitsos παραμένει στην BSH, η Ρyramis προχωρά στην παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών με το δικό της εμπορικό σήμα, μέσω των δύο γραμμών παραγωγής που θα προέρχονται από το πρώην εργοστάσιο.

Σε δεύτερη φάση, σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, η γκάμα των προϊόντων αναμένεται να εμπλουτιστεί και με επαγωγικές εστίες και αργότερα να προσθέσει στην γραμμή παραγωγής της και εντοιχιζόμενους φούρνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ