ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα επιστρέψει στην Ελλάδα η παραγωγή αναψυκτικών ΗΒΗ

Πώς θα επιστρέψει στην Ελλάδα η παραγωγή αναψυκτικών ΗΒΗ
Τι σημειώνει στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος μετά τη στρατηγική συνεργασία που ανακοινώθηκε με την PepsiCo Hellas. epsa.gr

Τον προσεχή Απρίλιο περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΨΑ στον Βόλο. Η στρατηγική συνεργασία PepsiCo Hellas-ΕΨΑ που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αφορά στο σύνολο των κωδικών των αναψυκτικών ΗΒΗ σε συσκευασία κουτιών αλουμινίου, η παραγωγή των οποίων πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο στα Οινόφυτα όπου η PepsiCo-ΗΒΗ παρήγαγε τα αναψυκτικά είχε διακόψει τη λειτουργία του το 2016, με τα προϊόντα να εισάγονται τα τελευταία χρόνια από μονάδες παραγωγής χωρών της Ευρώπης, όπως η Ρουμανία.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος, η εταιρεία έχει διαθέσει στην PepsiCo Hellas, για την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ, χώρο στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο, με ένα ανώτατο όριο παραγωγής ανά μήνα προκειμένου να μην επηρεαστεί και η δική της παραγωγή. Ώστε, ακόμη και κατά του καλοκαιρινούς μήνες «αιχμής», Ιούλιο και Αύγουστο να μην χρειαστεί να προστεθεί επιπλέον βάρδια στο εργοστάσιο.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η ΕΨΑ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 300-350 χιλ. για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, ο οποίος εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Απρίλιο. Πέραν της συνεργασίας με την PepsiCo Hellas, οι επενδύσεις θα βοηθήσουν και τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής της ΕΨΑ.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Τσαούτο, μέσα στο 2023 αναμένεται να ενισχυθεί η παραγωγή στα αναψυκτικά zero που λάνσαρε πέρσι η εταιρεία αλλά και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξή της στον τομέα των εξαγωγών.

Η ιστορία της ΗΒΗ

Η ΗΒΗ (ΗΒΗ Παναγόπουλος) ιδρύθηκε το 1926, όταν ο Νίκος Παναγόπουλος δημιούργησε μία μικρή βιομηχανία αναψυκτικών στο Μαρούσι και της έδωσε το συγκεκριμένο όνομα για να θυμίζει τη θεά που δρόσιζε τους Ολύμπιους θεούς με νέκταρ.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70, διαμορφώνεται μία ολοκληρωμένη επιχείρηση εξαγοράζοντας το εργοστάσιο εμφιαλώσεως του φημισμένου νερού πηγής Καραντάνη στο Λουτράκι και δημιουργώντας εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. To 1973, η εταιρεία ΗΒΗ-Παναγόπουλος αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής της Pepsi Cola στην Ελλάδα και το 1989, εξαγοράζεται από την PepsiCo και μετονομάζεται σε PepsiCo-HBH.

Το 2016 η PepsiCo προχώρησε σε ένα «νέο μοντέλο εφοδιασμού των αναψυκτικών της», όπως είχε επισημάνει η εταιρεία, αποφασίζοντας να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου των Οινοφύτων με τα προϊόντα της να εισάγονται από μονάδες παραγωγής άλλων ευρωπαϊκών χωρών έως σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ