ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι συμβαίνει με τα εργοστάσια που έκλεισαν στην Ελλάδα

Τι συμβαίνει με τα εργοστάσια που έκλεισαν στην Ελλάδα
Σε περιπτώσεις εργοστασίων που έβαλαν «λουκέτο» στο παρελθόν η εξέλιξη τα επόμενα χρόνια ήταν διαφορετική.

Το εργοστάσιο που διατηρεί η Tupperware στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θήβα, αναμένεται να αναστείλει τη λειτουργία του όπως ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια εξέλιξη που γνωστοποίησε η ΓΣΕΕ η οποία σε ανακοίνωσή της μίλησε για αιφνιδιαστική απόφαση της εταιρείας με την οποία, όπως σημείωνε, περίπου 150 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους και ζητώντας την ανάκλησή της.

Οι πληροφορίες από εργαζόμενους στους οποίους γνωστοποιήθηκε η συγκεκριμένη απόφαση αναφέρουν ότι το εργοστάσιο που λειτουργούσε από το 1967 θα σταματήσει τον Απρίλιο ενώ η δραστηριότητα της Tupperware στη χώρα μας θα συνεχιστεί, διατηρώντας τις αποθήκες της προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πωλήσεών της στην ελληνική αγορά.

Αντίστοιχες περιπτώσεις που μπήκε λουκέτο σε εργοστάσια στη χώρα μας στον κλάδο του λιανεμπορίου είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια με διαφορετική σε κάθε μία από αυτές εξέλιξη.

Τα εργοστάσια της PEPSICO-ΗΒΗ σε Οινόφυτα και Λουτράκι

Το 2016 η PEPSICO-ΗΒΗ ανακοίνωσε αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της στην Ελλάδα προχωρώντας στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στα Οινόφυτα το οποίο λειτουργούσε από το 1998. Μετά την εξέλιξη αυτή τα αναψυκτικά για την ελληνική αγορά εισάγονταν τα χρόνια που ακολούθησαν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ρουμανία.

Σχεδόν 6 χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2023 η PepsiCo Hellas ανακοίνωσε την επιστροφή στην Ελλάδα της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ, σε κουτάκι αλουμινίου, μετά τη στρατηγική συμφωνία της με την εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ. Έτσι από την άνοιξη του 2023 η παραγωγή τους θα γίνεται στο εργοστάσιο της ΕΨΑ στον Βόλο.

Παράλληλα στις αρχές του 2013 η Pepsico-ΗΒΗ είχε προχωρήσει και στο κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι. Σε αυτή την περίπτωση, το εργοστάσιο ξεκίνησε ξανά να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2022 μετά την εξαγορά του από την εταιρεία N.U. Aqua. Η στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών που ανακοινώθηκε προέβλεπε επίσης τη διανομή από πλευράς PepsiCo του προϊόντος σε ολόκληρη την επικράτεια. Σε δεύτερο χρόνο και με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στο πλάνο είναι και πλήρης παραγωγή αναψυκτικών της PepsiCo στην Ελλάδα.

Το εργοστάσιο της Πίτσος

Το 2017 η BHS ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος στην Ελλάδα στο τέλος του 2018, με το λουκέτο στις εγκαταστάσεις στον Ρέντη να μπαίνει τελικά λίγα χρόνια αργότερα. Η συμφωνία που ακολούθησε μεταξύ της μητρικής της Πίτσος, Bosch BSH με την Pyramis, προέβλεπε την εξαγορά από την ελληνική εταιρεία, μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου.

Ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε τα επόμενα χρόνια στο νέο εργοστάσιο της Pyramisστα Οινόφυτα Αττικής ενώ πριν από λίγους μήνες ξεκίνησε η παραγωγή αρχικά κεραμικών εστιών κουζίνας. Το εμπορικό σήμα της Πίτσος παραμένει μεν στην BSH με την Ρyramis να προχωρά στην παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών με το δικό της εμπορικό σήμα, μέσω των δύο γραμμών παραγωγής που προέρχονται από το πρώην εργοστάσιο στου Ρέντη. Το πλάνο της εταιρείας σε δεύτερη φάση προβλέπει ότι η γκάμα των προϊόντων που παράγει θα εμπλουτιστεί και με επαγωγικές εστίες και αργότερα με εντοιχιζόμενους φούρνους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ