ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νικόλαος Μπακατσέλος: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αγκαλιάσουν βιώσιμες πρακτικές

Νικόλαος Μπακατσέλος: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να αγκαλιάσουν βιώσιμες πρακτικές
Ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος

Απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις που θέλουν να διασφαλίσουν το μέλλον τους είναι να ενσωματώσουν στρατηγική πρακτικές και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και ευθυγραμμισμένες με τους παγκόσμιους στόχους.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο CNN Greece ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του 34ουGreek Economic Summit, το οποίο και διοργάνωσε το Επιμελητήριο, ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τήρησης ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Παράλληλα, ο κ. Μπακατσέλος, επισημαίνει πως η Ελλάδα κοιτά με αισιοδοξία το 2024 παρά την παρατεινόμενη δυσχερή διεθνή οικονομική συγκυρία, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχει μέλλον για τις επιχειρήσεις που δεν θα αγκαλιάσουν βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Ο ίδιος, στη συνέντευξή του, μιλά ακόμη για το τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και τον ρόλο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου ως προς την ενίσχυση των επιχειρηματικών, οικονομικών και εμπορικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, παράλληλα με την ανάπτυξη ενός υγειούς ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Με μια συνεχώς αυξανόμενη βάση μελών – που περιλαμβάνει αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και περισσότερες από 750 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% του ΑΕΠ της χώρας – το επιμελητήριο σκοπεύει να συνεχίσει να αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του για να αναδεικνύει τα ζωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ως μία ανοιχτή πλατφόρμα διαλόγου, να αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και δράσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και να χαράσσει ενεργά πολιτική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Νικολάου Μπακατσέλου στο CNN Greece:

Μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι επιχειρήσεις στην πορεία τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις. Προκειμένου να λύσουν αυτή τη δύσκολη «εξίσωση», ποια θεωρείτε ότι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των στρατηγικών που πρέπει να ακολουθήσουν, όπως αναπτύχθηκαν και στο πλαίσιο του πρόσφατου 34o Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο;

Το 34ο Greek Economic Summit – ένα συνέδριο ορόσημο για τα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας μας εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες – αποδείχθηκε φέτος περισσότερο σημαντικό και επίκαιρο από ποτέ με το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό παγκόσμιο τοπίο να έχει αλλάξει άρδην τους τελευταίους μήνες.

Προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιχειρήσεις σχετικά με τη σημασία ενός αφυπνισμένου, ευέλικτου και μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου που θα επιτρέπει τη γρήγορη προσαρμογή τους στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, καθώς και σχετικά με την επιτακτική ανάγκη της καλλιέργειας συνεργατικού κλίματος – είτε αυτό σημαίνει τη συνέργεια με το κράτος, είτε τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας με επιχειρήσεις του κλάδου τους για την ευκολότερη πλοήγηση στις προκλήσεις των καιρών μας. Ακούσαμε έγκυρους ομιλητές να υπερτονίζουν την αναγκαιότητα υιοθέτησης πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τήρησης ηθικών επιχειρηματικών πρακτικών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, αλλά και πλείστους άλλους να προτρέπουν τις επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν την τεχνολογία και όλα τα νέα θαυμαστά εργαλεία που έχει να προσφέρει. Άφησα για το τέλος το πιο σημαντικό:

Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας, οι επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώσουν στην επιχειρηματική τους στρατηγική πρακτικές και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και ευθυγραμμισμένες με τους παγκόσμιους στόχους.

Στην ομιλία σας στο πλαίσιο του Συνεδρίου κάνατε λόγο για πιο αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να «εκμεταλλευτούν» αυτή τη συγκυρία για την περαιτέρω ανάπτυξή τους;

Όντως, η Ελλάδα κοιτά με αισιοδοξία το 2024 παρά την παρατεινόμενη δυσχερή διεθνή οικονομική συγκυρία. Με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα μιλάμε πλέον για ανάπτυξη 2,9%, πληθωρισμό 2,4%, και ανεργία ίσως και κάτω από 10%. Η ισχυρή ανθεκτικότητα και η δυναμική της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στις μέχρι στιγμής εξελίξεις και τις προβλέψεις για το 2024.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τις θετικές αυτές εξελίξεις ώστε να εξερευνήσουν προοπτικές επέκτασης και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις ανοδικές τάσεις και τις αναδυόμενες ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης, θα πρέπει όμως πρώτιστα να επενδύσουν στην καινοτομία και την τεχνολογία για τη βελτίωση των υποδομών, των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, με έμφαση στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, και να ενισχύσουν την προβολή και την παρουσία τους στη αγορά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης να εστιάσουν στην προσέλκυση καταρτισμένου ανθρωπίνου δυναμικού και την περαιτέρω καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων.

Τέλος, δεν υπάρχει μέλλον για τις επιχειρήσεις που δεν θα αγκαλιάσουν βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, με σεβασμό προς τον άνθρωπο, και το φυσικό περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας. Ποια θεωρείτε πως είναι η επενδυτική προοπτική της χώρας μας για το 2024; Υπάρχει ενδιαφέρον και για νέες επενδύσεις από τις ΗΠΑ;

Ανοίγοντας τις εργασίες του 34ου GES, o πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, George J. Tsunis, μίλησε εκτενώς για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Τον ακούσαμε να λέει πως η χώρα μας αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ και ακρογωνιαίο λίθο σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και πως η δυναμική που έχουμε κατακτήσει είναι καθοριστική για την προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων και την ενίσχυση των εδραιωμένων συνεργασιών.

Η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αντανακλά μια σύγκλιση στρατηγικών, οικονομικών και πολιτιστικών συμφερόντων και βρίσκεται στο κέντρο της αποστολής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Με συντονισμένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και επιχειρηματικές αποστολές στις ΗΠΑ ενισχύουμε περαιτέρω την εξελισσόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων – όπως χαρακτηριστικά μας επαίνεσε για τη συμβολή μας ο κ. Tsunis. Είμαστε πεπεισμένοι πως όσο η Ελλάδα και οι ΗΠΑ προωθούν τα επιμέρους συμφέροντά τους, συμβάλλουν ταυτόχρονα στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Καθώς τα δύο έθνη εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, ξετυλίγεται ένα μοντέλο πραγματικά αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας από το οποίο θα προκύψουν και νέες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ενόψει της νέας χρονιάς σε ποιους τομείς αναμένεται να εστιάσει και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα επόμενα βήματα του;

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μετρά σχεδόν έναν αιώνα δράσης με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών, οικονομικών, και εμπορικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ανάπτυξη ενός υγειούς ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Με μια συνεχώς αυξανόμενη βάση μελών – που περιλαμβάνει αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και περισσότερες από 750 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% του ΑΕΠ της χώρας – το επιμελητήριο σκοπεύει να συνεχίσει να αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του για να αναδεικνύει τα ζωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας ως μία ανοιχτή πλατφόρμα διαλόγου, να αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και δράσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και να χαράσσει ενεργά πολιτική.

Σταθερή μας επιδίωξη αποτελεί να ενισχύουμε ολοένα και περισσότερο την εξωστρέφειά μας εντός και εκτός συνόρων της χώρας μας. Υποστηρίζαμε άλλωστε ανέκαθεν θερμά την έννοια της διακρατικής συνεργασίας, ως επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στις ΗΠΑ και ως ιδρυτικό μέλος του δικτύου AmChams in Europe – του οργανισμού-ομπρέλα για 49 αμερικανικά εμπορικά επιμελητήρια από 47 χώρες σε όλη την Ευρώπη και την Ευρασία. Ως ένα σύγχρονο και δραστήριο εμπορικό επιμελητήριο θα προχωρήσουμε δυναμικά με περισσότερες συνεργασίες στην ΕΕ, μέσω του δικτύου AmChams in Europe, και στις ΗΠΑ.