ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου κλειδώνει η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου κλειδώνει η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Νέα παράταση ενός ακόμη μηνός πήρε χθες η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Οι Αζέροι της Socar δέχτηκαν να ανανεώσουν για δεύτερη συνεχόμενη φορά την εγγυητική τους επιστολή έως τα τέλη Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι η επικείμενη απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από τη θέση του υπουργού Ενέργειας θα εκτονώσει την κατάσταση.

Στη βάση αυτή το ΤΑΙΠΕΔ και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος έχουν αναλάβει έως τις 30 Νοεμβρίου να γεφυρώσουν τις διαφορές με τους Αζέρους και κυρίως να βρουν κοινό έδαφος στη χρηματική απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός για την πώληση του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013 κα πως η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Socar έγινε τον Δεκέμβριο του 2013.

Βεβαίως για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ευθύνεται και η ΕΕ που για μεγάλο διάστημα αμφιταλαντεύονταν για το εάν η εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν έπρεπε να προκηρυχτεί ανάδοχος του διαγωνισμού. Άλλωστε η μείωση του μεριδίου της Socar στον ΔΕΣΦΑ από το 66%, στο 49%, ήταν όρος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκρίνει την πώληση.

Για την όλη διαδικασία υπάρχει διαρκές ιταλικό ενδιαφέρον. Στη βάση αυτή η εξαγορά του 17% του ΔΕΣΦΑ από την ιταλική Snam βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πάνος Σκουρλέτης με τον γενικό διευθυντή Ασφάλειας Εφοδιασμού και Ενεργειακών Υποδομών του ιταλικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης Τζιλμπέρτο Ντιαλούτσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ