ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίθετη η Γερμανία με την επέκταση του QE έως το Σεπτέμβριο 2018

Αντίθετη η Γερμανία με την επέκταση του QE έως το Σεπτέμβριο 2018
REUTERS/Mike Theiler

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να είχε δώσει ξεκάθαρο σήμα για λήξη της πολιτικής αγορών ομολόγων, υποστήριξε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν.

Γνωστός για τη διαφορετική του στάση, όπως άλλωστε και η Γερμανία, απέναντι στη συνέχιση της πολιτικής του QE, ο Βάιντμαν επανέλαβε τις ενστάσεις του, στον απόηχο της απόφασης Ντράγκι για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο μόνιμος επικριτής του προγράμματος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ανάπτυξη βελτιώνεται και μεγάλο μέρος των πολιτικών ενίσχυσης παρέχεται μέσω του «φουσκωμένου» ισολογισμού της ΕΚΤ, γεγονός που σημαίνει ότι χάνεται η ουσία της πολιτικής συνέχισης των αγορών ομολόγων.

«Η βασική επίπτωση του προγράμματος δεν είναι τόσο οι μηνιαίες αγορές όσο ο συνολικός όγκος των ομολόγων που έχουμε ήδη στο χαρτοφυλάκιό μας», σημείωσε ο Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι, κατά τη γνώμη του, υπήρχαν λόγοι για ένα ξεκάθαρο τέλος στις αγορές τίτλων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη στη σωστή στιγμή, δηλαδή σε μια περίοδο κατά την οποία η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης ανακάμπτουν, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων οικονομιών όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Το γεγονός ότι οι επενδυτές δείχνουν επιθυμία να επενδύσουν σε αυτές τις χώρες λειτουργεί υποβοηθητικά στην απόφαση της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ