ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τους λιγνίτες: Πιο κοντά στο Staff Level Agreement

Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τους λιγνίτες: Πιο κοντά στο Staff Level Agreement
EPA

Τα πλέον κομβικά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης, ήτοι η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχουν πλέον «κλειδώσει», κάτι που καθιστά εφικτή την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement- SLA) έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Πηγή των θεσμών μιλώντας στο CNN Greece ανάφερε πως οι εξ αποστάσεως συζητήσεις κλιμακίων και ελληνικής κυβέρνησης έχουν αποδώσει καρπούς και πως με την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου θα «πρασινίσουν» τα περισσότερα από τα 70 περίπου εκκρεμή προαπαιτούμενα. «Πολλά από τα μέτρα ορόσημα είναι κοντά στην ολοκλήρωση», ανέφερε σχετικά.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί επισήμως η λίστα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν συμφωνήσει επί του ζητήματος και τα μόνα που έχουν απομείνει είναι κάποια διαδικαστικά θέματα που θέλει να διευκρινίσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν πηγές των θεσμών, στη λίστα θα περιληφθούν οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4), η Μελίτης 1 και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2, μαζί με τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Αχλάδα, στη Βεύη και στο Κλειδί.

Τα μόνα θέματα που εξετάζονται πλέον από την DG Comp είναι η παράταση των ωρών λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Καρδιάς και μετά το 2019, προκειμένου να μη διακοπεί η τηλεθέρμανση στις περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου, αλλά και η αναθεώρηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται από τη ΔΕΗ σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Πάντως, αυτά τα θέματα δεν θα επηρεάσουν το Staff Level Agreement. Κομισιόν, ΔΝΤ, ESM και ΕΚΤ εκτιμούν πως από τη στιγμή που υπάρξει SLA έως τις 4 Δεκεμβρίου, ακολούθως η ελληνική πλευρά θα έχει χρόνο εντός του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου για να νομοθετήσει και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ώστε στο αμέσως επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να υπάρξει θετική έκθεση συμμόρφωσης και απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 5 δισ. ευρώ έως τις αρχές του 2018.

Οι ίδιες πηγές συνδέουν την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Ιανουάριο αφενός με το γεγονός ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που θα γίνει στην τέταρτη αξιολόγηση πρέπει να εκκινήσει το συντομότερο δυνατόν, αφετέρου με το ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει όσο πιο πολλά χρήματα της αναλογούν από τα εναπομείναντα 43,8 δισ. ευρώ του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έως το τέλος Ιουνίου.

Όπως ξεκαθαρίζουν, τα χρήματα από το πρόγραμμα του ESΜ θα είναι διαθέσιμα έως τις 20 Αυγούστου. Δεδομένου ότι οι διαδικασίες για να εκταμιευθεί μια δόση απαιτούν χρόνο έξι εβδομάδων, οι όποιες εγκρίσεις για την τελευταία δόση προς την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο στο τέλος Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση εντός του Μάιου ή τον Ιούνιο.

Αν και το ΔΝΤ θέλει να αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα για το χρέος τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, το Eurogroup έχει πει πως αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Αν και σε αυτό το ζήτημα υπάρχει διάσταση απόψεων, εκεί που υπάρχει συμφωνία είναι στο ότι η ελάφρυνση χρέους θα γίνει τμηματικά και θα συνδεθεί με μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεσοπρόθεσμων στόχων.

Πηγές των δανειστών φοβούνται πάντως πως οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία θα μπορούσαν να περιπλέξουν το ελληνικό πρόγραμμα ειδικά εάν ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο επικεφαλής του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών,ο οποίος αποχώρησε χθες από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διακόπτονται οι διερευνητικές για τη «Τζαμάικα», επιμείνει στο να συσχετίζει την εκταμίευση της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ελλάδα με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μάλιστα με την ενεργή του συμμετοχή, ήτοι με χρηματοδότηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ