ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αναφέρει το αναθεωρημένο Μνημόνιο για τη διακυβέρνηση των τραπεζών

Τι αναφέρει το αναθεωρημένο Μνημόνιο για τη διακυβέρνηση των τραπεζών
EUROKINISSI

Στη διαπίστωση πως πολλά απομένουν να γίνουν στο μέτωπο της ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση συμμόρφωσης που έδωσε στη δημοσιότητα μαζί με το αναθεωρημένο Μνημόνιο.

«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατόρθωσαν να εφαρμόσουν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη σύνθεση και το πλαίσιο λειτουργίας των διοικητικών τους συμβουλίων μετά την αξιολόγηση του 2016, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο της εταιρικής διακυβέρνησης έως ότου η νέα κουλτούρα και οι διαδικασίες διακυβέρνησης να ενσωματωθούν σε διαφορετικά οργανωτικά επίπεδα και έτσι το περιεχόμενο των συστάσεων να γίνει οργανικό μέρος των αντίστοιχων εταιρικών κουλτούρων», αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά δεν στέκεται μόνον σε αυτό. Η Κομισιόν αναφέρεται και σε δύο περιπτώσεις «ανυπακοής» τραπεζών στις οποίες ζητήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά από αξιολόγηση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης τους να αντικαταστήσουν συγκριμένα μέλη του ΔΣ που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και αυτές δεν το έπραξαν.

«Δύο μέλη διοικητικού συμβουλίου παραμένουν μη συμμορφούμενα με τα κριτήρια του νόμου του ΤΧΣ παρά το γεγονός ότι το ΤΧΣ έχει καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια για να επιτύχει την απομάκρυνσή τους», αναφέρεται σχετικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Να σημειωθεί πως προ διμήνου το ΤΧΣ είχε ανακοινώσει πως ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς και ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Eurobank δεν πληρούσαν τα απαραίτητα κριτήρια, κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, όπως τα κριτήρια αυτά είχαν καθοριστεί από τον νόμο του ΤΧΣ και εφαρμόστηκαν σε όλες τις συστημικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω δύο μέλη δεν διέθεταν δεκαετή εμπειρία σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων, ή των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ.

Ωστόσο, παρά τη δημοσιοποίηση των υποθέσεων από το Ταμείο, η έκθεση της Επιτροπής απεκάλυψε πως δεν υπήρξε καμία κίνηση εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να ακολουθήσουν τις επιταγές του νόμου. Κυρίως δεν υπήρξε από την πλευρά του ΤΧΣ οποιαδήποτε κίνηση για την επιβολή του νομού, κάτι που μπορούσε να πράξει ως μέτοχος με ειδικά δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ