ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο

Με «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο
EUROKINISSI

Η ευρωζώνη περιμένει στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου να διαπιστώσει εάν το ελληνικής ιδιοκτησίας αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα περιλαμβάνει μια ρήτρα που έχει υποδειχθεί από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για τη περίφημη «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμεύεται πως δεν θα πάρει πίσω καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα, ειδικά σε τομείς όπως οι αγορές εργασίας και υπηρεσιών.

Η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» ουσιαστικά σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται πως όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα είχαν αναπτυξιακό περιεχόμενο και χαρακτήρα και πως θα «κτίσει» επάνω τους το αναπτυξιακό του σχέδιο.

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως το αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει να το συντάξει η ίδια η Ελλάδα, η οποία θα έχει την ιδιοκτησία του. «Δεν έχει νόημα να το γράψει κανένας άλλος», τονίζουν σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» δικαιολογεί την αλλαγή ρητορικής εκ μέρους της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στις τελευταίες δημοσιές τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει διαρκώς πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών της.

Αλλά τα μηνύματα των δανειστών για το ελληνικής ιδιοκτησίας αναπτυξιακό σχέδιο δεν περιορίζονται μόνον στη «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας». Παραινέσεις διατυπώνονται και για δύο ακόμη τομείς, αυτού της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και εκείνου της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρουν, χωρίς ασφάλεια δικαίου κανένας επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουν τις πολύχρονες διαδικασίες εκδίκασης ακόμη και απλών υποθέσεων, αλλά και την έλλειψη κτηματολογίου στο 73% της επικρατείας, κάτι που αποθαρρύνει τις ουσιαστικές επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ