ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη και Ελλάδα στο επίκεντρο συζήτησης των Λαγκάρντ, Σόλτς, Σεντένο, Παντοάν και Λιου

Ευρωζώνη και  Ελλάδα στο επίκεντρο συζήτησης των Λαγκάρντ, Σόλτς, Σεντένο, Παντοάν και Λιου
Reuters

Αποκαλυπτικές αναφορές για την ελληνική υπόθεση αναμένονται αύριο το απόγευμα σε ειδική συζήτηση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στην οποία θα μετέχουν η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν και ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Η εκδήλωση που έχει τίτλο «Η μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ: Απόψεις εντός και εκτός Ευρώπης» και στην οποία η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει ρόλο συντονιστή, θα εστιάσει στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, ωστόσο πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα θεωρούν πως η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Αν και η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ είναι εδραιωμένη, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ελληνική κρίση και η διάχυση της έθεσαν υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης. Ενώ έχουν επιτευχθεί πολλά τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η ζώνη του ευρώ ανθεκτική. Το ποιες μεταρρυθμίσεις είναι καθοριστικές, το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πολιτική υποστήριξη για αυτές τις μεταρρυθμίσεις και το εάν θα αξιοποιηθεί η θετική συγκυρία για να προχωρήσουν, θα είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους κ.κ. Λαγκάρντ, Σόλτς, Σεντένο, Παντοάν και Λιου.

Η συζήτηση αυτή συγκεντρώνει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς θα προηγηθεί του Washington Group που θα διεξαχθεί σε 48 ώρες στην αμερικανική πρωτεύουσα και θα εστιάσει στις τεχνικές λύσεις για το χρέος. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο Washington Group θα έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς ο οποίος αναμένεται να δεχθεί πιέσεις προκειμένου να συναινέσει στις τεχνικές λύσεις που προκρίνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους στο δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2022 και πλέον ζητά από τις χώρες της ευρωζώνης να διασφαλίσουν με αξιόπιστο τρόπο πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα μείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και κάτω του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ επανέλαβε δημόσια τη στήριξη του ΔΝΤ στην απομείωση του ελληνικού χρέους: «Η σταθερή μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους. Αυτό πρέπει να είναι μέρος του πακέτου, και εργαζόμαστε για αυτό. Νομίζουμε ότι, με τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές και με την ελάφρυνση του χρέους, οι μελλοντικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι θετικές. Η ελπίδα μας είναι να φτάσουμε σύντομα σε αυτή τη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Άλλωστε και ο τέως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Tζακ Λιου ο οποίος θα μετέχει στην αυριανή συζήτηση, επισκεπτόμενος προ μηνών την Αθήνα είχε δηλώσει πως «η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για να επιτευχθεί μία μακροχρόνια λύση που θα θέτει την Ελλάδα στον δρόμο για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ