ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ

Καθυστερήσεις στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Νέα καθυστέρηση διαφαίνεται στο θέμα της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, καθώς οι δύο ξένοι επενδυτές, η Glencore και η Vitol, δείχνουν να αντιδρούν στην απόπειρα του Ελληνικού Δημοσίου να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην εταιρεία συμμετοχών που δημιουργήθηκε για τις παραχωρήσεις των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Αυτό αναφέρουν πηγές από το μέτωπο των δύο διεκδικητών, αν και στον αντίποδα πληροφορίες από τους κόλπους της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι αρχικά το Ελληνικό Δημόσιο είχε διατυπώσει στη συμφωνία με τον όμιλο Λάτση την επιθυμία να ελέγχει το 25% της εταιρείας συμμετοχών. Τις τελευταίες εβδομάδες ανεβάζει το ποσοστό στο 50,1%.

Όπως και να ‘χει, κι ενώ οι διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων μερών είναι σε εξέλιξη, ο νέος στόχος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μεταφέρθηκε για το τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα, πληροφορίες από τραπεζικές πηγές φέρουν equity funds να «καλοβλέπουν» ένα πιθανό ναυάγιο στην πώληση των ΕΛΠΕ που θα τους έδινε την ευκαιρία να μετάσχουν σε έναν νέο διαγωνισμό.

Το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού ωστόσο θα ήταν μη επιθυμητή εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η οποία θέλει να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση μέσα στο 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ