ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ένα χρόνο στον «πάγο» το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Για ένα χρόνο στον «πάγο» το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανενεργό παραμένει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ένα ακριβώς χρόνο μετά την εκταμίευση των πρώτων αλλά και τελευταίων δανείων που χορήγησε ποτέ σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ενεργοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου με ευρωπαϊκά κεφάλαια να χορηγήσει χαμηλότοκα δάνεια και ρευστό σε μικρομεσαίους αλλά και να χρηματοδοτήσει μικρά έργα, έκτοτε η τύχη του πλέον αγνοείται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναγνωρίζει πως τα μόνα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν ποτέ από το περίφημο αυτό επενδυτικό εργαλείο ήταν τον Ιανουάριο του 2015.

Αφορούσαν σε 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ γερμανικής προελεύσεως, δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του πρώτου εκ των δύο υποταμείων που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσαν, και φυσικά έχουν ήδη απορροφηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα απαντά ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει νέος γύρος χρηματοδότησης των μικρομεσαίων από το πρώτο υποταμείο.

Άγνωστη είναι η την τύχη του δεύτερου υποταμείου που σε αντίθεση με το πρώτο δεν λειτούργησε ποτέ. Στόχος του ήταν η χρηματοδότηση μικρομεσαίων και μικρών έργων με κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων από Ελλάδα, Γαλλία και άλλες χώρες.

Αν και οι διαδικασίες για τη σύστασή του ολοκληρώθηκαν πριν από έναν ακριβώς χρόνο, χρειάστηκε να περάσουν δέκα μήνες (23/10/2015), προκειμένου να συμφωνηθούν μεταξύ ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης η ενεργοποίησή του και η χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων. Ακόμη και σήμερα όμως, ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ