ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΗ «κουρεύει» την έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες

Η ΔΕΗ «κουρεύει» την έκπτωση για τους συνεπείς πελάτες
EUROKINISSI

Σε μια προσπάθεια να πάρει ανάσες οικονομικής ρευστότητας, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να «ψαλιδίσει» τις εκπτώσεις που παρείχε στους συνεπείς πελάτες της αλλά και σε εκείνους που προπληρώνουν τις καταναλώσεις ρεύματος.

Παράλληλα θα καλέσει τις βιομηχανίες να διαπραγματευτούν για τα τιμολόγια υψηλής τάσης με αυξήσεις 10%. Ειδικότερα και όπως αναφέρουν πηγές, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε πρόταση για μείωση από το 15% στο 10% του ποσοστού έκπτωσης συνέπειας που έδινε σε όσους πελάτες της πλήρωναν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος.

Επιπλέον ψαλιδίζει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό έκπτωσης σε όσους πελάτες της προκαταβάλλουν την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή μειώνεται από 6% σε 4%. Οι επιβαρύνσεις για τους πελάτες της ΔΕΗ θα γίνουν αντιληπτές από την 1η Απριλίου καθώς τότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μειωμένα ποσοστά έκπτωσης. Με το «μαχαίρι» στις εκπτώσεις η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εκτιμά ότι θα βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Οι μειώσεις των ποσοστών έκπτωσης έρχονται ως αποτέλεσμα της άρνησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει αυξήσεις στα οικιακά και επιχειρηματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Η δημόσια εταιρεία ζήτησε την έγκρισή τους μέσω της ενεργοποίησης ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο η πρότασή της απορρίφθηκε λόγω της προεκλογικής περιόδου. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει και αυξήσεις των τιμολογίων στις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση.

Έτσι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να κατέβει σε διαπραγματεύσεις μαζί τους με ποσοστά αύξησης της τάξης του 10%. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις λιγοστές βιομηχανίες που απέμειναν στη χώρα. Πήγες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων καυτηριάζουν και το γεγονός της προνομιακής τιμολόγησης της καταχρεωμένης ΛΑΡΚΟ σε αντίθεση με την τιμολογιακή πολιτική των υγιών και βιώσιμων βιομηχανιών.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η δημόσια εταιρεία βρίσκεται σε οριακό σημείο ως προς την οικονομική της κατάσταση και όπως πρόσφατα έκανε γνωστό ο πρόεδρός της Μανόλης Παναγιωτάκης, αναζητεί τρόπους αποπληρωμής ομολόγου ύψους 350 εκατ. ευρώ που λήγει στο τέλος Απριλίου. Εξ αυτών τα 200 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από γραμμή χρηματοδότησης και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αναμένονται μέσα από πακέτο οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ