ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικές ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω Ιταλίας

Μαζικές ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω Ιταλίας
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Σημαντικές πιέσεις εκδηλώνονται στην ελληνική αγορά ομολόγων με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.

Οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα συσχετίζονται με τις πιέσεις που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ώρες στα ιταλικά ομόλογα, εν μέσω φημών ότι αναμένονται υποβαθμίσεις της Ιταλίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,5% και κινείται 9,35% υψηλότερα σε σχέση με χθες.Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,020% και κινείται 13,93% υψηλότερα σε σχέση με χθες.Το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,530% και κινείται 10% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους σε σχέση με την Ιταλία, το δεκαετές ιταλικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,1%, πενταετές ιταλικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,6% και το 15ετές ιταλικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 2,49%.

Να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει ομόλογα στη βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει εισαγάγει η ΕΚΤ (Pandemic Emergency Purchase Programme – PPE) για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, ωστόσο αυτές οι αγορές στην παρούσα φάση δεν αντισταθμίζουν τις πωλήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ