ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό πόκερ Ταμείου-Βρυξελλών στο τραπέζι του Eurogroup

Σκληρό πόκερ Ταμείου-Βρυξελλών στο τραπέζι του Eurogroup
Eurokinissi

Λίγo πριν αρχίσει το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, σκληρό πόκερ παίζεται μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι θέσεις των δύο πλευρών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι καιρό γνωστές και κατατεθειμένες, ενώ η Αθήνα, μετά και την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων, έχει κάνει ό,τι της έχει ζητηθεί για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πάρει την προβλεπόμενη δόση.

Λίγο πριν ξεκινήσει, πάντως το Eurogroup, η γερμανική Die Welt υποστηρίζει ότι ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε είναι αποφασισμένος να θέσει βέτο ακόμα και στην εκταμίευση της δόσης των 11 δισ. και στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Δηλώσεις

Το προσχέδιο

Χθες, το Euroworking Group κατέληξε σε προσχέδιο συμφωνίας για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συντάχθηκε με την εν λόγω συμφωνία εμμένοντας στις θέσεις που εξέφρασε χθες μέσω της προκαταρκτικής έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ουσιαστικά στη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ και να γεφυρωθούν οι διαφορές, κυρίως στο ζήτημα που εγείρει το Ταμείο για μείωση επιτοκίων και περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ στο Eurogroup θα το εκπροσωπήσει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα Πόουλ Τόμσεν.

Αισιόδοξος ο Γ. Δραγασάκης

Την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά και η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σήμερα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης , μιλώντας στο βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ.

Συχνά, επιλέγοντας το μείγμα πολιτικής, καλείσαι να επιλέξεις μεταξύ ενός μεγαλύτερου και ενός μικρότερου "κακού", και όχι το βέλτιστο”, τόνισε. Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ζητούμενο σήμερα είναι "να συμφωνήσουμε και από κοινού να επιχειρήσουμε την άρση των όρων της εποπτείας”, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση, κατά την οποία προτεραιότητες θα είναι οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας και το κοινωνικό κράτος.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο

Το EuroWorking Group και ο ESM έχουν καταρτίσει σχέδιο που οδηγεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους της τάξης του 25% του ΑΕΠ έως το 2040 σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV).

Αυτή η πρόταση προβλέπει α) τη χρήση 25 δις ευρω εκ των 86 δις ευρω του ελληνικού δανείου για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των διμερών δανείων (GLF) του 2010, β) τη χρήση 10 δις ευρω από τα κέρδη του ευρωσυστήματος απο τα ελληνικά ομόλογα (ANFAS , SMPs) για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από το 2018 στο 2024, γ) την επέκταση της περιόδου χάριτος όλων των δανείων (ΕFSF/ESM/GLF) από το 2022 στο 2028 και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής κατά 10 έτη, όπου η τελευταία δεκαετία θα αποτελεί πληρωμή των ποσών που θα αφαιρεθούν τα έτη που χρειάζονται εξομάλυνση. Σημαντική αλλαγή στο ευρωπαϊκό σχέδιο είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα μειώνονται για μια δεκαετία στο 2% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει σήμερα το προγράμμα. Σημειώνεται πως σχετική πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα είχε διατυπώσει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

commision

Το σχέδιο του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ στην έκθεση του περιγράφει μέτρα που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους της τάξης του 50% του ΑΕΠ έως το 2060 σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο προτείνει την παράταση των προθεσμιών λήξης για τα δάνεια του EFSF, του ESM και του Greek Loan Facility (GLF) έως 14 χρόνια για τα δάνεια του EFSF, 10 χρόνια για τα δάνεια του ESM και 30 χρόνια για τα δάνεια του GLF, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τους δείκτες των ακαθάριστων δανειακών αναγκών και χρέους κατά περίπου 7% και 25% του ΑΕΠ έως το 2060 αντίστοιχα.

dnt lagarde

Για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα παραμείνει σε πτωτική πορεία το ΔΝΤ σημειώνει πως τα επιτόκια θα πρέπει να σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα για μία παρατεταμένη περίοδο, ώστε να μην ξεπερνούν το 1,5% έως το 2040. Κατά το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι πιο ρεαλιστικός, δεδομένης της μεταρρυθμιστικής κόπωσης μετά από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και δεδομένου πως ιστορικά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα για παρατεταμένες περιόδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ