ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Κατά Ιταλίας για τον έκτακτο φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών

ΕΚΤ: Κατά Ιταλίας για τον έκτακτο φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών
Eurokinissi

Eπιστολή διαμαρτυρίας στην ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχετικά με τον έκτακτο φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται την ιταλική Corriere della Sera.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα στείλει επιστολή στην κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην οποία θα σημειώσει τις αμφιβολίες της, ανέφερε η Corriere, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ δεν έχει την εξουσία να παρεμβαίνει σε εγχώριες δημοσιονομικές αποφάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η ΕΚΤ δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση της Ιταλίας, πριν την επίσημη ανακοίνωση της.

Όπως αναφέρει σχετικά το Bloomberg, h αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης Μελόνι, προωθήθηκε με ταχείς ρυθμούς σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά το βράδυ πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και προκάλεσε την οργή των επενδυτών και της αγοράς.

Πρόκειται περί έκπληξης η οποία μπήκε «σφήνα» μέσα σε ένα σχετικά μεγάλο καλοκαιρινό πακέτο μέτρων ονόματι Omnibus, το οποίο συμπεριλαμβάνει την αντιμετώπιση των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων προς τα εγχώρια νησιά, την αύξηση των αδειών ταξί στις περιφερειακές πρωτεύουσες, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό της εισβολής του γαλάζιου καβουριού, το οποίο απειλεί το δέλτα του ποταμού Πάδου.

Μετά την αρχική ανακοίνωση, η κυβέρνηση υπαναχώρησε εν μέρει, λέγοντας ότι το μέτρο θα περιοριστεί στο 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών. Η Ιταλία υπολογίζει ότι θα εισπράξει έως και 3 δισ. ευρώ (3,3 δισ. δολάρια) από τον φόρο, ανέφερε την Πέμπτη το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ