ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποπληρώθηκε τον Ιούλιο

Το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αποπληρώθηκε τον Ιούλιο
Ο λογαριασμός των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασε αθροιστικά στα 7,220 δισ. ευρώ (φωτογραφία αρχείου) (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ έχει μεταφέρει μέσα στον Ιούλιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους φορείς του Δημοσίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Οι δανειστές της χώρας είχαν ζητήσει από την αρχή από το οικονομικό επιτελείο να διασφαλίζει ότι το μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα διοχετεύεται στην αγορά και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

Δεδομένου ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η κάθε δόση του ESM προς τον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 80% της προηγούμενης δόσης θα έχει φθάσει στην αγορά, αυτό σημαίνει πως για να λάβει την υπό- δόση των 2,8 δισ. ευρώ η Ελλάδα πρέπει έως τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει εξοφλήσει τουλάχιστον 1,44 δισ. ευρώ κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης έχει αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια αυτή, η οποία εμφανίζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς οι φορείς του Δημοσίου δεν διοχετεύουν με την ίδια ταχύτητα στον ιδιωτικό τομέα τα χρήματα που λαμβάνουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μπορεί τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών να έδειξαν πως στις 30 Ιουνίου το φορτίο των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Δημοσίου ήταν 7,22 δισ. ευρώ, ωστόσο στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έως σήμερα το Δημόσιο έχει εξοφλήσει περίπου το 20% των οφειλών αυτών.

Προτεραιότητα δόθηκε στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και στην εξόφληση προμηθευτών των νοσοκομείων. Ειδικά στα χρέη του ΕΟΠΥΥ που στις αρχές Ιουλίου ξεπερνούσαν τα 1,8 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν σε 5,909 δισ. ευρώ , ή 1,1 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις αρχές του έτους. Στο εξάμηνο οι επιστροφές φόρων ήταν 1,311 δισ. ευρώ εκ των οποίων 940 εκατ. ευρώ άμεσοι φόροι και 218 εκατ. ευρώ έμμεσοι.

Έτσι, ο λογαριασμός των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασε αθροιστικά στα 7,220 δισ. ευρώ έναντι 7,045 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ