ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Ελπίζει σε "παγκόσμια συμφωνία" για το ελληνικό χρέος στο τέλος του '16

Μοσκοβισί: Ελπίζει σε "παγκόσμια συμφωνία" για το ελληνικό χρέος στο τέλος του '16
EPA

Την ελπίδα ότι έως το τέλος του 2016 θα υπάρξει «παγκόσμια συμφωνία» για το ελληνικό χρέος εξέφρασε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και με το ΔΝΤ για το χρέος και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου», υπογράμμισε μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Politico.

Αναφερόμενος στο 2015 και στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σημείωσε ότι ένα Grexit θα μετέτρεπε την ευρωζώνη σε ένα καθεστώς σταθερών ισοτιμιών και η Ιστορία έχει δείξει ότι δεν επιβιώνουν.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα success story στην Ελλάδα. Υπάρχει καλή πρόοδος», ανέφερε.

Σχετικά με τις εκκλήσεις των χωρών του Νότου για ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Σύμφωνο είναι υπερβολικά πολύπλοκο και πρέπει να απλοποιηθεί.

«Ποτέ δεν θα πρότεινα μια απόφαση για το Σύμφωνο εκτός των κανόνων», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι η ευελιξία αποτελεί μέρος των διαδικασιών που οδηγούν στις αποφάσεις στην Ευρώπη.

Επίσης, τάχθηκε κατά των δημοψηφισμάτων ως μέσων για ενίσχυση του δημοκρατικού διαλόγου στην ΕΕ, καθώς όπως είπε, τα δημοψηφίσματα «πληγώνουν και διαιρούν».

Στην ομιλία του, ο κ. Μοσκοβισί επικεντρώθηκε στις προσπάθειες της Ευρώπης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. «Μπορούμε να αλλάξουμε το παιχνίδι στο παγκόσμιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ