ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλ. Ρέγκλινγκ: Συζητά περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους η Ευρωζώνη μέσα στο 2015

Κλ. Ρέγκλινγκ: Συζητά περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους η Ευρωζώνη μέσα στο 2015
EPA/JULIEN WARNAND

Έτοιμη να συζητήσει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα πριν το τέλος της χρονιάς είναι η Ευρωζώνη, όπως διαβεβαιώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Διατυπώνει την εκτίμηση ότι το χρέος δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα καθώς ήδη της προσφέρεται μια τεράστια ελάφρυνσή του.

"Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έχει λάβει χώρα", λέει και αναφέρει ότι "δεδομένου ότι η χρηματοδότησή μας στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και εκτείνεται έως τρεις δεκαετίες, οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι δανεισμού (γύρω στο 1% τα επιτόκια) οδηγούν σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, άνω του 4,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο".

Όπως τονίζει ωστόσο ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτης" δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος.

Υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σαφή εντολή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που για τον κ. Ρέγκλινγκ "μπορεί να ξαναξεκινήσει μια διαδικασία, η οποία είχε διακοπεί για σχεδόν ένα χρόνο" και η οποία ήταν πολύ δαπανηρή για την οικονομία.

"Αυτό", είπε, "κάνει την τρέχουσα κατάσταση πολύ δύσκολη, γιατί η χώρα έπρεπε να ξεκινήσει από μια χαμηλότερη βάση" και ως εκ τούτου, "οι άνθρωποι θα πρέπει να υπομείνουν και πάλι κάποια δύσκολα μέτρα".

Συμπληρώνει παράλληλα πως εάν η Ελλάδα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις όπως απέδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει, τότε η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης και ο πληθυσμός να αισθανθεί τα οφέλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ