ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ετοιμη να διασώσει τη Monte Dei Paschi η Ιταλία

Ετοιμη να διασώσει τη Monte Dei Paschi η Ιταλία

Ετοιμη να διασώσει τη Monte Dei Paschi εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση εφόσον η τρίτη σε μέγεθος μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια, σύμφωνα με πηγή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters.

«Αισιοδοξούμε πως η προσπάθεια της Monte Dei Paschi για ρευστό μπορεί να πετύχει. Αν αποτύχει, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» ανέφερε η πηγή αυτή.

Τα περιθώρια για την τράπεζα στενεύουν καθώς μετά και την απόρριψη από την ΕΚΤ του αιτήματος για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η Monte Dei Paschi καλείται να βρει 5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 18 ημέρες.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δηλαδή η τράπεζα δεν καταφέρει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια ώς τις 31 Δεκεμβρίου, τότε κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με τους νέους κανόνες εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπουν κούρεμα για συγκεκριμένους ομολογιούχους και μετόχους.

Δεδομένου ότι χρόνος πολύς δεν υπάρχει, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυξάνεται η πιθανότητα ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα επιβάλει κούρεμα στους κατόχους ομολόγων.

Εννοείται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει και πολιτικές διαστάσεις για την ιταλική κυβέρνηση, καθώς αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κούρεμα των επενδύσεών τους θα είναι αρκετοί ιταλοί πολίτες, οι οποίοι έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα.

«Η ανακεφαλαίωση της Monte Dei Paschi παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί εγχείρημα στην τρέχουσα συγκυρία και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε από την πλευρά του σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Λούτζι Τραμοντάνα, αναλυτής της Banca Akros.

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει απειλή τραπεζικής κρίσης, καθώς η χώρα και η Ευρώπη διαθέτουν τα μέσα για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ούτε υπάρχει ούτε θα υπάρξει τραπεζική κρίση στην Ιταλία και δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση προερχόμενη από την Ιταλία» επέμεινε ο Μοσκοβισί μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Εχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα αντιμετωπιστεί τόσο από την Ιταλία όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» προσέθεσε.

Η τραπεζική ωστόσο κρίση στην Ιταλία σιγοβράζει και η αντιμετώπισή της είναι η βασική προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ