ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη μόνο αν γίνει ανταγωνιστική

Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη μόνο αν γίνει ανταγωνιστική

Στη δήλωση ότι «η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη μόνο αν διαθέτει ανταγωνιστική οικονομία» προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Στον απόηχο του άκαρπου Brussels Group και της επιστροφής των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου, Γιώργου Χουλιαράκη και Γιώργου Σταθάκη από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα χωρίς συμφωνία η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκτά ειδική βαρύτητα.

Δεδομένου ότι κατά πληροφορίες στις χθεσινές διαπραγματεύσεις όλο το βάρος έπεσε σε εργασιακά και ασφαλιστικό οι αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί ανταγωνιστικότητας είναι ξεκάθαρο πως σχετίζονται με τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι επιστολή, ζητώντας να απαντήσουν στο κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ειδικά σε ότι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή εάν ισχύει για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας. Την επιστολή μάλιστα την κοινοποίησε και στους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ