ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλ.Τσίπρας προς Τουσκ-Γιούνκερ: Δικαιούμαστε τα ίδια με τους άλλους 26 στα εργασιακά

Ο Αλ.Τσίπρας προς Τουσκ-Γιούνκερ: Δικαιούμαστε τα ίδια με τους άλλους 26 στα εργασιακά
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Επιστολή με παραλήπτες τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους προεδρεύοντες της επετειακής Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα στην Ρώμη, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός ζητά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και τους άλλους δύο παραλήπτες ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του που κοινοποιείται σε όλους τους αρχηγούς των 27, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει πως «σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε στη Ρώμη τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα 60 αυτά χρόνια αποτύπωσε θεσμικά τις κατακτήσεις των λαών της. Κατακτήσεις με στόχο την πρόοδο, την ευημερία, την ειρήνη. Κατακτήσεις με στόχο την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων της ελευθερίας της έκφρασης, της μετακίνησης, καθώς και των δικαιωμάτων στην εργασία στην κοινωνική προστασία».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές από αυτές τις κατακτήσεις απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση. Εναπόκειται όμως στη δημοκρατική επιλογή των λαών τη Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν, να τις υπερασπιστούν, και να τις διευρύνουν».

«Σε όλες τις περιπτώσεις;», διερωτάται ο πρωθυπουργός για να διαπιστώσει: «Δυστυχώς όχι σε όλες. Στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται».

«Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μια σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ' αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις "βέλτιστες πρακτικές" σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», τονίζει ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και να άρει το καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις».

Ο ίδιος επισημαίνει πως «σεβόμαστε απολύτως τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασία» και αναφέρει πως «άλλωστε έχουμε τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις κατά γράμμα».

«Δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών», υπογραμμίζει και συνεχίζει: «όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο». «Η απαίτηση αυτή άλλωστε καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας σε μια καθοριστική στιγμή».

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι «είναι προφανές ότι η ευθύνη καθορισμού του πλαισίου και των θεσμικών ορίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει σε τρίτους μη ευρωπαϊκούς υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά αποκλειστικά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα διακυβερνητικά όργανα της ΕΕ».

«Ενόψει λοιπόν της Συνόδου της Ρώμης, υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γιορτάσει μαζί με τους εταίρους της την επέτειο των 60 χρόνων της ΕΕ και ειδικότερα τις μεγάλες κοινές κατακτήσεις των λαών μας. Για το λόγο αυτό πρόθεση μας είναι να υποστηρίξουμε τη Διακήρυξη της Ρώμης, καθώς θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα», τονίζει ο Έλληνα πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ζητά «την υποστήριξη σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ