ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη - Το μέτρο που απεχθάνεται το ΔΝΤ

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη - Το μέτρο που απεχθάνεται το ΔΝΤ
EUROKINISSI

Από τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το εάν θα τελεσφορήσει η χθεσινή συμβιβαστική πρόταση των Ευρωπαϊκών θεσμών, που προβλέπει πως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων να γίνει το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020, με την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων το 2018.

Δύο κοινοτικοί παράγοντες με τους οποίους μίλησε το CNN Greece δεν θέλησαν να κάνουν προβλέψεις και να προδικάσουν την εξέλιξη της σημερινής συζήτησης. Επιβεβαίωσαν όμως πως ξεκινήσει με καθυστέρηση.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη δήλωνε πως «δεν θα ληφθούν όλα τα μέτρα το 2019». Μάλιστα, αν και δεν διέψευδε το βασικό κορμό του σχεδίου συμφωνίας λέγοντας πως «ισχύει περίπου», άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να υπάρχει άλλο μείγμα στις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου, ήτοι αντί να κοπούν μια και καλή το 2019 οι συντάξεις να κοπεί το 70% και αντί να επέλθει καθολική μείωση του αφορολογήτου το 2020, να εφαρμοστεί κλιμακωτά από το 2019.

Κυβερνητικά στελέχη – εκτός του οικονομικού επιτελείου- θεωρούν πως η συμφωνία έχει περιγραφεί στο βασικό της κορμό και υποστηρίζουν πως το σημερινό «τελεσίγραφο» του Πρωθυπουργού, για άμεση συμφωνία ή διαφορετικά Σύνοδο Κορυφής, θα διευκολύνει τις αποφάσεις τόσο μεταξύ των θεσμών όσο και στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας, όπου θα κατατεθεί έκθεση για την πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την Ελλάδα.

Πάντως, από όλες τις πλευρές εκπέμπεται πως είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει ως «εγγύηση» το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018 για να μεταθέσει το «τσεκούρωμα» του αφορολογήτου από το εκλογικό έτος 2019, στο μη εκλογικό έτος 2020, ομοιάζει εν πολλοίς με το σημερινό δημοσιονομικό κόφτη, μέτρο που το ΔΝΤ απεχθάνεται

Παραλλήλως, το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης σχετίζεται και με την αυριανή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο, όπου θα εξεταστεί ο συνολικός μηχανισμός διασφάλισης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος σε μεσοπρόθεσμη βάση και πιθανότατα και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν απέφυγε σήμερα να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα, στο κατά πόσο το βράδυ θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.«Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες. Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει», δήλωσε η Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντάισελμπλουμ έγραψε στο twitter πως κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε συνομιλίες και επαφές με τις ελληνικές αρχές και πως οι εργασίες συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ