ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαραίνουν τις αγορές οι πολιτικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Βαραίνουν τις αγορές οι πολιτικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
NEWS COM

Κρίσιμη είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τις αγορές, που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις στο Κατάρ, που θεωρούνται ικανές να προκαλέσουν νέα αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι εντάσεις που καταγράφονται στη Μέση Ανατολή λόγω της διένεξης μεταξύ του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - οι χώρες αυτές πήραν την απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ βάζοντας φωτιά στην περιοχή- προκαλούν νευρικότητα στις αγορές.

Δεν είναι τυχαίο πως η Ουάσιγκτον διαμήνυσε χθες πως δεν επιθυμεί να δει μια μόνιμη ρήξη μεταξύ των χωρών του Κόλπου. Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επισήμανε: «Αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ.Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση».

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent καταγράφηκαν στα 49,10 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 37 σεντς ή 0,8% από το τελευταίο κλείσιμο. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 36 σεντς ή 0,8% στα 47,04 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ