ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου αναμένουν από την Fed οι αγορές

Νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου αναμένουν από την Fed οι αγορές

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια εκτιμούν αγορές και αναλυτές ότι θα προχωρήσει εκτός απροόπτου αύριο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν και τα υπόλοιπα μέλη της ειδικής επιτροπής (FOMC) της κεντρικής τράπεζας αναμένεται ότι θα αποφασίσουν τη δεύτερη φετινή αύξηση στο κόστος δανεισμού κατά 0,25%.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τα επιτόκια της Fed θα διαμορφωθούν από 0,75% έως 1% που είναι σήμερα, στο 1% έως 1,25%.

Η Fed είχε αναφέρει μετά τη συνάντηση των μελών της τον περασμένο μήνα ότι θα προχωρήσει «σύντομα» – σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση – σε αύξηση επιτοκίων, εάν η πορεία της αμερικανικής οικονομίας παραμείνει θετική. Εκεί βασίζονται και οι περισσότερες προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων αύριο, όπως αναφέρουν αναλυτές μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις θα είναι η πορεία του πληθωρισμού και της απασχόλησης. Η Fed θέτει στόχο την αύξηση του δείκτη τιμών κοντά στο 2%, τον οποίο όμως δεν έχει πετύχει ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου και του Απριλίου. Από το μέτωπο της απασχόλησης πάντως τα νέα είναι καλύτερα, καθώς στις ΗΠΑ η ανάπτυξη έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ανεργίας, η οποία τον Μάιο διαμορφώθηκε σε μόλις 4,3%.

Οι αγορές θα περιμένουν επίσης με ενδιαφέρον τις δηλώσεις της Γέλεν σχετικά με τις αγορές ομολόγων συνολικού ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων στις οποίες έχει προχωρήσει η Fed, καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένεται ότι θα αρχίσει να προχωρά σε πωλήσεις τέτοιων τίτλων. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης η Fed δεν μείωσε μόνο στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού, αλλά αύξησε τον ισολογισμό της κατά περίπου 3,5 τρισ. δολάρια, στα 4,5 τρισ. δολάρια, αγοράζοντας ομόλογα και άλλα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα για να αυξήσει τη ρευστότητα στο σύστημα. Τώρα η Fed αναμένεται να αρχίσει να μειώνει – σταδιακά – τον ισολογισμό της.

Με βάση τις προβλέψεις που είχαν γίνει στις αρχές του έτους, η Fed αναμένεται να αυξήσει φέτος τα επιτόκια συνολικά τρεις φορές. Η μια αύξηση έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Oλα θα εξαρτηθούν από εδώ και πέρα από την πορεία της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του πληθωρισμού, που αποτελούν τα τρία βασικά κριτήρια με βάση τα οποία λαμβάνει η Τζάνετ Γέλεν τις αποφάσεις της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ