ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση - εφοπλιστές συμφώνησαν την επέκταση της «οικειοθελούς παροχής»

Κυβέρνηση - εφοπλιστές συμφώνησαν την επέκταση της «οικειοθελούς παροχής»
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην αποκάλυψη πως επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της εφοπλιστικής κοινότητας για την επέκταση της «οικειοθελούς παροχής» της ναυτιλιακής κοινότητας για ακόμη ένα χρόνο, προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 9,84, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως οι εφοπλιστές συναίνεσαν στο να πληρώσουν την εισφορά που κανονικά εκπνέει εφέτος και το επόμενο έτος.

«Έγινε η κουβέντα που έπρεπε να γίνει και υπήρξε κατανόηση», ανέφερε σχετικά.

Η προαιρετική εισφορά των εφοπλιστικών επιχειρήσεων προβλέφθηκε με το άρθρο 42 του ν. 4301/2014, με το οποίο κυρώθηκε το «συνυποσχετικό» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας, αναφορικά με την επιθυμία της δεύτερης να συμβάλει οικονομικά στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η συμφωνία -που εξ αρχής προέβλεπε ότι θα ισχύσει για την περίοδο 2014-2017- αφορά σε πλοία με ελληνική σημαία ή πλοία που τελούν υπό ξένη σημαία αλλά η διαχείριση τους γίνεται από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, βάσει του ν. 27/1975.

Το συνυποσχετικό προέβλεπε πως οι Έλληνες εφοπλιστές θα κατέβαλαν περίπου 400 εκατ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2014-2017, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη, καθώς στην τριετία 2014-2016 τα έσοδα από την προαιρετική εισφορά των εφοπλιστικών επιχειρήσεων οριακά ξεπέρασαν τα 150 εκατ. ευρώ.

Οι θεσμοί έθεσαν ως προαπαιτούμενο την επέκταση της εισφοράς για ένα έτος, δηλαδή και μέσα στο 2018, κάτι που τελικώς οι εφοπλιστές καi συγκεκριμένα η Ελληνική Ένωση Εφοπλιστών φαίνεται πως απεδέχθη. Στόχος είναι από την επέκταση της εισφοράς να μπουν το 2018 στα δημόσια ταμεία περίπου 100 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ