ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τουλάχιστον 111 δισ. χρωστάνε οι στρατοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε κλιματικές αποζημιώσεις

Τουλάχιστον 111 δισ. χρωστάνε οι στρατοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε κλιματικές αποζημιώσεις
Τα κάυσιμα των πολεμικών αεροσκαφών επηρεάζουν έντονα τη θέρμανση του κλίματος AP Photo

Οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλουν τουλάχιστον 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις στις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη ρύπανσή τους, η οποία θερμαίνει τον πλανήτη.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη που έγινε για πρώτη φορά και βασίζεται στον υπολογισμό του «κοινωνικού κόστους του άνθρακα», έναν τρόπο εκτίμησης του κόστους, σε δολάρια, της κλιματικής ζημίας που προκαλείται από κάθε πρόσθετο τόνο άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το βρετανικό think tank Common Wealth και το αμερικανικό Climate and Community Project, επισημαίνεται ότι οι δύο στρατοί έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 430 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα από τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Παρίσι το 2015

Για να προσφέρουν ελάχιστη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από αυτές τις εκπομπές, ο στρατός των ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρει 106 δισ. δολάρια σε διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα, ενώ ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να προσφέρει 5 δισ. δολάρια, γράφουν οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μια εξίσωση που καταρτίστηκε από έναν ερευνητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια το 2021.

Τα ποσά αυτά, αν και εντυπωσιακά, είναι «εξαιρετικά συντηρητικά», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, καθώς βασίζονται σε «αδιαφανή και ελλιπή στοιχεία» από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τις περισσότερες εκπομπές από τις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα στοιχεία παραλείπουν δεδομένα από το 2017 και το 2018, όταν ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε να υποβάλει τις εκτιμήσεις του για τις εκπομπές, καθώς και από το 2022, τα οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει. Επίσης, μεταξύ άλλων, δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες κλιματικές επιπτώσεις της στρατιωτικής δραστηριότητας, όπως οι μοναδικές ιδιότητες θέρμανσης του κλίματος που έχουν τα καύσιμα των αεροσκαφών.

Ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των στρατών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εκτείνεται πολύ πέρα από την αύξηση της θερμοκρασίας από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Το κοινωνικό κόστος του άνθρακα δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία των κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές δραστηριότητες – από την ατόλη Μπικίνι στις Νήσους Μάρσαλ, όπου οι πυρηνικές δοκιμές στις δεκαετίες του '40 και του '50 οδήγησαν σε σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές μέχρι το Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο, όπου η χημική ρύπανση του αμερικανικού ναυτικού επί δεκαετίες αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων για τους ντόπιους. Αλλά και μέχρι το Ιράκ, όπου η χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από τα στρατεύματα οδήγησε σε εκτεταμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων γενετικών ανωμαλιών κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και της εισβολής του 2003.

Οι δύο στρατοί έχουν περίπου 900 βάσεις στο εξωτερικό. Οι επιπτώσεις της ύπαρξης όλων αυτών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο θα είναι εξαιρετικά σοβαρές, όταν τις προμηθεύεις με ορυκτά καύσιμα, καθαρίζεις τη γη, κατασκευάζεις εγκαταστάσεις για στρατιωτικές δραστηριότητες, μολύνεις με τοξικά απόβλητα, επισημαίνεται στη μελέτη.

Οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου διατηρούν περίπου 900 βάσεις στο εξωτερικό (εδώ βάση των ΗΠΑ στην Οκινάουα της Ιαπωνίας)AP Photo/Shizuo Kambayashi

Οι στρατοί είναι από τους μεγαλύτερους συντελεστές της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, καθώς ευθύνονται για το 5,5% του συνόλου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια εκτίμηση διεθνών εμπειρογνωμόνων του 2022.

Οι στρατιωτικές εκπομπές έχουν εξαιρεθεί από τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα από το 1997, όταν οι ΗΠΑ άσκησαν με επιτυχία πιέσεις για να μην συμπεριληφθούν οι υπερπόντιες στρατιωτικές δραστηριότητες στο πρωτόκολλο του Κιότο. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Παρισιού το 2015, οι ηγέτες αφαίρεσαν τεχνικά την εξαίρεση, αλλά κατέστησαν προαιρετική την αναφορά των στρατιωτικών εκπομπών.

Πώς θα αποζημιώσουν

Η έκθεση συνιστά οι δύο χώρες να συνεισφέρουν συνδυαστικά 111 δισ. δολάρια σε ένα ανεξάρτητα διοικούμενο ταμείο για χώρες χαμηλού εισοδήματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, με τις περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στις στρατιωτικές υποδομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη βοήθεια.

Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προέρχονται από τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς, και οι δύο χώρες θα πρέπει να υποχρεούνται να κλείσουν ένα ποσοστό των βάσεών τους, σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης. Λένε επίσης ότι τα δύο έθνη θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο στρατιωτικό πρόγραμμα υπερταμείου για να πληρώνουν για τις προσπάθειες καθαρισμού «μέσω άμεσων πληρωμών, μεταφοράς τεχνολογίας και κατάρτισης σε θέσεις εργασίας στις τοποθεσίες».

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να υποχρεωθούν να προβούν σε ολοκληρωμένο έλεγχο των περιβαλλοντικών ζημιών που έχουν προκαλέσει, αναφέρει η μελέτη. Και οι δύο κυβερνήσεις θα πρέπει να μετασχηματίσουν ορισμένους από τους τομείς της στρατιωτικής παραγωγής και της κατασκευής όπλων ώστε να επικεντρωθούν στην πράσινη παραγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ