ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «δωράκια» για τους αγρότες η συνάντηση στο Μαξίμου

Με «δωράκια» για τους αγρότες η συνάντηση στο Μαξίμου
Παλαιότερη φωτογραφία από τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Πρόθυμη να ικανοποιήσει τμήμα των αιτημάτων των αγροτών εμφανίζεται η κυβέρνηση θεωρώντας πως το σημερινο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου στο Μαξίμου μπορεί να αποφορτίσει την κατάσταση προκαλώντας σταδιακό χαλάρωμα των μπλόκων. «Η παράταση των κινητοποιήσεων δεν βοηθά κανέναν», τονίζει χαρακτηριστικά υπουργός της κυβέρνησης που εμπλέκεται στην διαχείριση του θέματος.

Η γραμμή της κυβέρνησης καθορίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και με την συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, δηλαδή των Βαγγέλη Αποστόλου και Γιώργου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να κάνει παραχωρήσεις σε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά την μεταβατικότητα επεκτείνοντας την ως το 2021 για τους αγρότες, ενώ η κυβερνητική πρόταση κάνει λόγο για το 2019 και το δεύτερο την δυνατότητα να αποδίδουν οι αγρότες μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές εάν επιθυμούν να παίρνουν χαμηλότερη σύνταξη.

Όμως ακόμη κι αν η σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου αποφορτίσει την ένταση με τους αγρότες η κυβέρνηση έχει ανοιχτά αρκετά ακόμη μέτωπα τα οποία επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «καίει» τον πρωθυπουργό γι’ αυτό άλλωστε αποτέλεσε το κεντρικό αίτημα που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τριμερή συνάντηση της Παρασκευής με τους Μέρκελ και Ολάντ. Το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνει ότι σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα ένα από τα τεχνικά κλιμάκια που θα ασχοληθεί από αύριο με το δημοσιονομικό και το μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2016-2018 , ενώ κανονικά θα πρέπει να επιστρέψουν άλλες δύο ομάδες τεχνικών κλιμακίων που θα ασχοληθούν με το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια.

Όσο όμως θα παραμένει σε εκκρεμότητα η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας τόσο η κυβέρνηση θα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Έτσι, φαίνεται να αποδυναμώνονται και οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για έλευση των τροϊκανών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τώρα πια, αρμόδιες πηγές μιλούν για πιθανότητες επανάκαμψης της τρόικας στις αρχές Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ημερομηνία άφιξής της.

Εκείνο που είναι σαφές είναι πως παραμένει η διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ, κάτι που αποτυπώνεται και στην συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (Real) όπως επίσης και οι τριβές που υπάρχουν μεταξύ των θεσμών, κατάσταση που επικαλείται διαρκώς η ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις της με ξένους ηγέτες.

Η εβδομάδα αναμένεται να είναι έντονη σε πολιτικό επίπεδο καθώς το Μαξίμου αναμένεται να επιμείνει στις αποκαλύψεις γύρω από την περίφημη λίστα Μπόγιαρνς και την άρνηση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά να προχωρήσει σε διερεύνησή της όπως φάνηκε από έγγραφα που παρουσίασε επισήμως το υπουργείο των Εξωτερικών.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα Σγουρίδη με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η απομάκρυνσή του θα γίνει αθόρυβα.

Οι 15 κρίσιμες μέρες της κυβέρνησης

Αγρότες και Τσίπρας καθορίζουν τις κινήσεις τους στη σκακιέρα του διαλόγου

Γεροβασίλη: Δεν παρεμβαίνουμε στον ορισμό των εκπροσώπων των αγροτών

Ες αύριον τα νεότερα για το αγροτικό μετά από την τρίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ