ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνουν τον Βαλκανικό Διάδρομο

Κλείνουν τον Βαλκανικό Διάδρομο
Pacific Images/Getty Images/Ideal Images

Δυσοίωνα μηνύματα έρχονται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό με τη συμμετοχή και της Άγκυρας που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες.

Η Αθήνα φαίνεται να πιέζεται από αρκετές πλευρές καθώς τόσο η Τουρκία όσο και η Αυστρία δείχνουν πως θα τηρήσουν πολύ σκληρή στάση στην αυριανή Σύνοδο.

Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα τρία σημεία με τα οποία θα κινηθεί η ελληνική πλευρά στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Το πρώτο, αφορά την απαραίτητη αλληλεγγύη που πρέπει η Ευρώπη να επιδείξει στους πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου.

Το δεύτερο, την εξασφάλιση του περιορισμού των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και το τρίτο, την δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με συνέπειες σε όσα κράτη – μέλη δεν τηρούν τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Επιμένει η Αυστρία

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το προσχέδιο απόφασης της αυριανής Συνόδου στο οποίο αναφέρεται ότι θα κλείσει η οδός των Δυτικών Βαλκανίων και πως, παράλληλα, η Ευρώπη θα δώσει την απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για να διαχειριστεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με όσους πρόσφυγες μείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Παράλληλα, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας δηλώνει σε συνέντευξή του ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί την πρόταση του Μάρτιν Σουλτς για ανακατανομή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των προσφύγων που καθηλώνονται στην Ελλάδα καθώς η Βιέννη έχει ήδη συμφωνήσει να υποδεχθεί το 2016, 37.500 πρόσφυγες και πλέον «σειρά έχουν άλλοι».

Προκαλεί η Άγκυρα

Την ίδια ώρα η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όχι για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά για να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στις αποκαλούμενες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Επειχειρεί να βάλει τη Συμμαχία σε θέση επιδιαιτητή εγείροντας αξιώσεις και αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινή, η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο καθώς έχει καταθέσει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ απόρρητο έγγραφο 17 σημείων, με το οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο.

Σύμφωνα πάντως με τη γερμανική FAZ, Αθήνα και Άγκυρα αναμένεται να υπογράψουν την Τρίτη συμφωνία επαναπροώθησης οικονομικών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τσίπρας και Νταβούντογλου θα υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναπροωθεί οικονομικούς μετανάστες εντός 48 ωρών από την ταυτοποίησή τους στην Ελλάδα. Τις πληροφορίες, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Κυριακής.

Κινήσεις στα σύνορα από τη Βουλγαρία

Εν τω μεταξύ, περισσότερους από 400 άνδρες αναπτύσσει από χθες στα σύνορά της με την Ελλάδα η Βουλγαρία, προκειμένου να προλάβει μία ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης. Μάλιστα ο βούλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η δυνατότητα ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή της Βουλγαρίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λαθρεμπόρων, όπως δήλωσε.

Παράλληλα, ο Μπόικο Μπόρισοφ άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για τον έλεγχο των συνόρων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα, τους γείτονές μας, τους φίλους μας, που είναι αδέλφια μας για αιώνες και θα παραμείνουν έτσι» ανέφερε ο ίδιος. «Αν το θέλουν, μπορώ να τους στείλω άνδρες της γενικής διεύθυνσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και άνδρες της DANS (η βουλγαρική υπηρεσία αντικατασκοπίας και εθνικής ασφαλείας), και σε μια μέρα οι διακινητές θα αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για φιλοξενία 50.000 προσφύγων

Την ώρα που οι ελληνικές Αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 30.000 πρόσφυγες βρίσκονται στη χώρα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για φιλοξενία 50.000 προσφύγων. “Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015”, δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild am Sontag. “Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση”, τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ