ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία προς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους: «Μη φοβάστε» τις αμυντικές φιλοδοξίες της ΕΕ

Γαλλία προς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους: «Μη φοβάστε» τις αμυντικές φιλοδοξίες της ΕΕ
Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί με τον Αμερικανό ομόλογό της Λόιντ Όστιν στις Βρυξέλλες Pascal Rossignol, Pool Photo via AP

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε απευθυνόμενη στους ομολόγους της του ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να φοβούνται τα αμυντικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ωφεληθούν και πως η ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα θα ενισχύσει τη Συμμαχία.

Οι σχετικές δηλώσεις της Φλοράνς Παρλί στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τις οποίες η ίδια μετέφερε στους δημοσιογράφους, είχαν στόχο να βάλουν τέλος σε μήνες αβεβαιότητας σχετικά με το κατά πόσον η πιο πρόσφατη προσπάθεια της ΕΕ να αναπτύξει όπλα και δυνάμεις είναι ανταγωνιστική με τη Συμμαχία.

«Όταν ακούω ορισμένες αμυντικές δηλώσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και όταν παρατηρώ ορισμένες απειλές, περιλαμβανομένων και εντός αυτού του οργανισμού, λέω: 'Μη φοβάστε'» δήλωσε η Φλοράνς Παρλί, κατά τη σύνοδο στην οποία μετείχε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν οικοδομείται σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, μάλλον το αντίθετο: Μία ισχυρότερη Ευρώπη θα συμβάλει σε μια πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική συμμαχία» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, απάντησε θετικά στις δημόσιες παρατηρήσεις της, λέγοντας ότι καλωσορίζει μια πιο ικανή ευρωπαϊκή άμυνα, απηχώντας κοινή δήλωση των προέδρων της Γαλλίας και των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

«Αυτό που θα ήθελα να δω είναι πρωτοβουλίες που είναι συμπληρωματικές με το είδος των πραγμάτων που κάνει το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Λόιντ Όστιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στην «υπ΄αριθμόν ένα» δουλειά τους -την «αξιόπιστη αποτροπής και άμυνα».

Ο Όστιν άφησε επίσης να εννοηθεί πως δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε μια ευρωπαϊκή και μια αμερικανική πολιτική στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, λέγοντας πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εργάζονται από κοινού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική άνοδο της Κίνας.

Η Ουάσινγκτον εξόργισε το Παρίσι τον Σεπτέμβριο συνομολογώντας τη συμφωνία, γνωστή ως AUKUS, με την Αυστραλία και τη Βρετανία που είχε ως συνέπεια η Γαλλία να χάσει ένα συμβόλαιο πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Όστιν δεσμεύθηκε σε μια «συλλογική εργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού παραμένει ελεύθερη και ανοικτή».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ταϊβάν με ικανότητες που χρειάζεται προκειμένου να αμυνθεί.

Διχάζει η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής άμυνας

Η Βρετανία, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει επίσης ότι η ΕΕ μπορεί να παίξει έναν ρόλο υποστηρικτικό του ΝΑΤΟ.

Όμως ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, χαρακτήρισε χθες, Πέμπτη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού «αντιπερισπασμό» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φορέσουμε ευρωπαϊκούς μπερέδες σε ένα σωρό ανθρώπους».

Από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, 21 είναι επίσης μέλη του 30μελούς ΝΑΤΟ, όμως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επί μακρόν ότι η Ένωση θα πρέπει να μπορεί να κάνει περισσότερα προκειμένου να διαχειριστεί τις κρίσεις στα σύνορά της.

Τον ερχόμενο Μάρτιο, η ΕΕ έχει σκοπό να συμφωνήσει σε έγγραφο στρατιωτικής στρατηγικής που θα ορίζει μελλοντικές απειλές, επικεντρώνοντας στην από κοινού ανάπτυξη όπλων, καθώς και στο περίγραμμα μιας νέας δύναμης επέμβασης της ΕΕ που θα μπορούσε να επεμβαίνει σε κρίσεις.

Χώρες της ανατολικής Ευρώπης που φοβούνται τη Ρωσία είναι πολύ επιφυλακτικές για οποιαδήποτε αλλαγή του σημείου εστίασης μακριά από το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει από πλευράς του προειδοποιήσει ότι μια ενδεχόμενη δύναμη ταχείας αντίδρασης θα αναπαρήγαγε συμμαχικές επιχειρήσεις.

«Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερες ικανότητες, όχι νέες δομές» τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ