ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή-Ασφαλιστικό: Παραδέχτηκε αύξηση των εισφορών ο Κατρούγκαλος

Βουλή-Ασφαλιστικό: Παραδέχτηκε αύξηση των εισφορών ο Κατρούγκαλος
EUROKINISSI

Φωτιά σε χιλιάδες μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες βάζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να παραδέχεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου -όπως είπε- να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να έχουμε βιώσιμο σύστημα. Υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Για υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις. Υπάρχει αναπροσαρμογή των επικουρικών, που αφορά το 10% των συνταξιούχων».

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου είναι η εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε δικαιούχους, καθώς και η κοινωνική δικαιοσύνη για όσους έχουν ανάγκη προστασίας. Ανέφερε ότι η εθνική σύνταξη που θεσμοθετεί η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία και πως με αυτό τον τρόπο υπάρχει εγγύηση για το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Όπως είπε, για έναν εργαζόμενο με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για την κύρια σύνταξη.

Τις επόμενες ημέρες συμφώνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο θα κατατεθούν οι αναλογιστικές μελέτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ