ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας για Δικαστική Αστυνομία: Κλείνει ένας κύκλος μεγάλων αλλαγών στη Δικαιοσύνη

Τσιάρας για Δικαστική Αστυνομία: Κλείνει ένας κύκλος μεγάλων αλλαγών στη Δικαιοσύνη
«Προβλέπεται για πρώτη φορά πραγματική αξιολόγηση και επιθεώρηση δικαστικών λειτουργών ώστε να βρίσκονται προ των ευθυνών τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ένας νέος κύκλος σημαντικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων έφτασε στο τέλος του, αφού ο σημερινός κώδικας λειτουργίας δικαστηρίων υπάρχει από το 1988. Οι αλλαγές που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα θέσει τους δικαστικούς λειτουργούς «προ των ευθυνών τους», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις από τους δικαστικούς λειτουργούς ως προς την έκδοση δικαστικών αποφάσεων και τόνισε, πως «αυτό θα τελειώσει».

Είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που απολύθηκε τόσο μεγάλος αριθμός δικαστικών λειτουργών, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ΕΡΤ, προαναγγέλλοντας ότι την Πέμπτη γίνεται «το νέο μεγάλο δικαστικό βήμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, «που είναι το 15ο από τον Ιούλιο του 2019».

«Προβλέπεται για πρώτη φορά πραγματική αξιολόγηση και επιθεώρηση δικαστικών λειτουργών ώστε να βρίσκονται προ των ευθυνών τους» και να αντιμετωπιστούν παθογένειες όπως η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων», είπε ο κ. Τσιάρας.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία δικαστών στην Ευρώπη, άρα δεν ισχύει ότι δεν υπάρχουν αρκετοί. Aντίθετα, υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό δικαστικών υπαλλήλων και το προσεγγίζουμε με τη Νέα Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων», είπε ο υπουργός.

«Δύο ακόμη εμβληματικά νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι»

Η Δικαστική Αστυνομία αποτελούσε «αίτημα τριών δεκαετιών αφού αναφερόταν και σε νομοσχέδιο του 1993 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ αποτελεί και πάγιο αίτημα των Δικαστικών Ενώσεων», είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι:

Η Δικαστική Αστυνομία αναλαμβάνει την φύλαξη των δικαστικών μεγάρων, την επίδοση κλήσεων αλλά και τις μεταγωγές, ώστε να αποδεσμευτεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα προβλέπεται εξειδικευμένο σώμα επιστημόνων «που θα επικουρούν το έργο του δικαστή θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας, νέας τεχνολογίας και προσωπικών δεδομένων».

Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα.

«Μέχρι τέλος 2025 στην εποχή του e – justice»

Η ψηφιοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θα είναι γεγονός, ωστόσο τα πρόσωπα είναι το σημαντικότερό της εργαλείο, τόνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα σχετικά με το άρθρο 89 ο κ. Τσιάρας μίλησε για «μη καλά ενημερωμένη εφημερίδα», αφού όπως είπε το άρθρο αποσύρθηκε χθες.

Κάλεσε τέλος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να σταθούν με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην πρωτοβουλία» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψηφίζει ακόμη και νομοσχέδιο που βρισκόταν στη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο διάστημα 2017 -2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ