ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Οι κινήσεις Μητσοτάκη στη «σκακιέρα» μέχρι την κάλπη

Εκλογές: Οι κινήσεις Μητσοτάκη στη «σκακιέρα» μέχρι την κάλπη
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα που δείχνουν ότι θέλει να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό στην προεκλογική κούρσα, αλλά και την επιμονή του η αντιπαράθεση έως την εθνική κάλπη να διεξαχθεί με προγραμματικούς όρους. Από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε νέα κομμάτια στο πάζλ των γαλάζιων ψηφοδελτίων, βάζοντας – παρά την επίμονη διάψευση για πρόωρες εκλογές- περισσότερο στην…πρίζα τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία ποντάρουν στον αιφνιδιασμό του ερχόμενου φθινοπώρου.

Στην ανακοίνωση όμως της Πειραιώς, για το προεδρικό χρίσμα στην Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου να είναι υποψήφια βουλευτής στην Α εκλογική περιφέρεια Πειραιώς, στην Υφυπουργό για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, στην Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής και στη δικηγόρος, πρώην Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια, είναι τόσο συμβολική όσο και εύγλωττη η αναφορά για την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ «στις εκλογές του 2023».

Η δημοσιοποίηση των τεσσάρων, γυναικείων υποψηφιοτήτων συνέπεσε με την παρουσίαση νέων πτυχών αλλά και ήδη διακηρυγμένων δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα για τη δεύτερη τετραετία της γαλάζιας διακυβέρνησης. Στο συνέδριο για το δημογραφικό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πιλοτική παράταση του ωραρίου για νηπιαγωγεία και δημοτικά έως τις έξι το απόγευμα. «Η επέκταση των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν την μελέτη των παιδιών, ανακουφίζοντας τους γονείς στο σπίτι και τέλος η στελέχωση των μονάδων υγείας των νησιών από γυναικολόγους και παιδιάτρους».

Στην αιχμή των προτεραιοτήτων για τη νέα κυβερνητική θητεία, την οποία διεκδικεί η Νέα Δημοκρατία, έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. Για τη στεγαστική πολιτική, όπως έχει εξαγγείλει, ο κ. Μητσοτάκης θα συσταθεί ξεχωριστό υπουργείο, το οποίο θα τρέξει το ολοκληρωμένο-όπως χαρακτηρίζεται- σχέδιο που ήδη εκπονείται. «Σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχουμε, από τη σημαντική ακίνητη περιουσία του δημοσίου η οποία συχνά παραμένει αναξιοποίητη, ως τα αντικίνητρα τα οποία υπάρχουν σήμερα στην αγορά και τα οποία δεν επιτρέπουν σε κλειστά διαμερίσματα να ανακαινιστούν».

Κομβικό ρόλο, όπως εγκαίρως έχει δημοσιεύσει το CNN Greece, στην στεγαστική πολιτική για τους νέους και τους ευάλωτους, θα διαδραματίσει ο διάδοχος οργανισμός του ΟΑΕΔ, η νέα Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης. Εξετάζονται συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και πρώτα από όλα στην Αθήνα, όπου υπάρχει σημαντικό κτιριακό απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία σήμερα είναι αναξιοποίητα. Όπως εκτιμάται από τους εμπνευστές του σχεδίου, με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων θα μπορούσαν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να μπουν στην αγορά ακινήτων, αποσυμφορώντας με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη πίεση η οποία υπάρχει κυρίως στις αυξήσεις των ενοικίων.

Παράλληλα, στην προμετωπίδα των πολιτικών για τη δεύτερη τετραετία βρίσκεται το νέο ΕΣΥ. Ο ανασχεδιασμός του νοσοκομειακού χάρτη, θα είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας θητείας, εάν εξασφαλιστεί, μαζί με τη στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους. Στόχος τη μεταρρύθμισης στην υγεία θα είναι η προετοιμασία του συστήματος την πρόκληση του δημογραφικού. Πιο εντατικό χαρακτήρα στα κυβερνητικά σχέδια θα έχουν και οι πολιτικές ένταξης στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών ώστε να δοθούν λύσεις και στην έλλειψη εργατικών χεριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ