ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από τον Ακάρ στον Παναγιωτόπουλο

Οικονόμου: Δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από τον Ακάρ στον Παναγιωτόπουλο
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, με έμφαση την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως η κυβέρνηση περιμένει ευρωπαϊκές λύσεις για το ενεργειακό ζήτημα. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά καθώς τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. 

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε λέγοντας πως:

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δυο μέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσε ένα συγκροτημένο πακέτο προτάσεων στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλει σημαντικά η χώρα μας, συστηματικά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετούνται στη φιλοσοφία τους από την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις αυτές αφορούν το μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο TTF και τον περιορισμό της διακυμάνσεως στις αγορές παραγωγών ενέργειας. Πακέτο προτάσεων υπάρχει επίσης και για την ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου.

Την κατάθεση του πακέτου προτάσεων χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποφάσεις για τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας. Αποφάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για τη συγκυρία που βρισκόμαστε», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει πως η Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι θα δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της κι έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χτεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας.

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά σε χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι με αυτή αλλά και την εν γένει στάση του δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προκλήσεων και επιδίδεται σε μια συστηματική κατασυκοφάντηση και υποτίμηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περνώντας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου μάθηση, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «κατά το εξάμηνο που διανύουμε το επιχειρησιακό αυτό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 3,3 δισεκ ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα, μπαίνει στην τελική ευθεία της προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται την επόμενη χρονιά, το 2023.

Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα αυτό έχει εισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες αλλά και τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την απορρόφηση του προγράμματος αυτού. Είμαστε πάνω από το 80%».

Με αφορμή τις πρόσφατες υποθέσεις που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως η περίπτωση του βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «όλοι όσοι πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη θα το κάνουν. Είναι πολλές οι πρόσφατες ιστορίες που συγκλόνισαν την κοινωνία αλλά εξιχνιάστηκαν και αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι κανένα έγκλημα δεν πρόκειται να μείνει στο σκοτάδι».

Ερωτώμενος σχετικά με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για τη μείωση της εγκληματικότητας είπε: «Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως έχει γίνει πρόοδος στην εγκληματικότητα. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επιδείξει πολλές επιτυχίες και η ικανοποίηση αφορά συνολικά την επίδοση και το έργο των αστυνομικών. Σε ότι αφορά περιστατικά κατάχρησης εξουσίας και παραβατικές συμπεριφορές από ένστολους η πολιτεία, του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνησή μας έχει δείξει πως είμαστε αμείλικτοι, δεν γίνονται ανεκτά τα περιστατικά αυτά και εφαρμόζονται άμεσα και γρήγορα οι διαδικασίες που προβλέπονται».

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά είπε πως «δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από τον κ. Ακάρ στον κ. Παναγιωτόπουλο να επισκεφτεί την Τουρκία».

Σημείωσε πως οι «θέσεις μας είναι γνωστές, είμαστε ανυποχώρητοι σε ότι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την χωρίς όρους παραδοχή του διεθνές δικαίου και του δικαίου της θάλασσας» ενώ σημείωσε πως «είναι θετικό το γεγονός πως από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και έπειτα υπήρξε ένδειξη πως αντιλαμβάνονται πως πρέπει να συζητούμε» και επανέλαβε πως η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διάλογο.

Για την υπόθεση στο Αγρίνιο και την κατηγορία για την ασέλγεια του 28χρονου κατά του 4χρονου παιδιού καθώς και το γεγονός πως ο φερόμενος παιδεραστής από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχει συλληφθεί είπε: «Είναι ένα ζήτημα που θα διερευνηθεί, οι αρχές ασφαλείας πρέπει να το απαντήσουν απολύτως καθαρά και με σαφήνεια. Πρόκειται για ακόμη ένα ειδεχθές έγκλημα εφόσον επιβεβαιωθεί πως έτσι είναι. Παρακολουθούμε το ζήτημα της εξέλιξης της προανακριτικής διαδικασίας και περιμένουμε πολύ σύντομα να επανέλθουμε. Και εγώ το παρατήρησα και όλοι μας. Είναι μια περίεργη εξέλιξη. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επιληφθεί και σύντομα θα έχουμε εξηγήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ