ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Διαφθορά στην «καρδιά» των Βρυξελλών – Τι γνωρίζουμε για την υπόθεση

Εύα Καϊλή: Διαφθορά στην «καρδιά» των Βρυξελλών – Τι γνωρίζουμε για την υπόθεση
Φειδωλοί στις δηλώσεις τους για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι οι Βέλγοι εισαγγελείς ΣΑΓΙΑΣ ΤΑΚΗΣ / EUROKINISSI

Φειδωλοί στις δηλώσεις τους για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι οι Βέλγοι εισαγγελείς, οι οποίοι φαίνεται πως διερευνούν διεξοδικά την υπόθεση δωροδοκίας πολιτικών από το Κατάρ και προχωρούν μεθοδικά τις ανακρίσεις των υπόπτων.

Εμπλεκόμενη σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση εμφανίζεται και η Εύα Καϊλή, η οποία διαγράφηκε ταχύτατα από το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται ότι ανακρίνεται από τις Αρχές.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημαχείλη εάν η κ. Καϊλή έχει συλληφθεί, με βελγικές εφημερίδες να σημειώνουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία θα ήταν να πιαστεί επαυτοφώρω.

Η εφημερίδα L’ Echo προχώρησε, ωστόσο, σε νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία της Εύας Καϊλή εντοπίστηκαν τσάντες με χρήματα.

Η ίδια πηγή εμπλέκει στην υπόθεση και τον πατέρα της ευρωβουλευτού, ο οποίος φέρεται να εντοπίστηκε από τις Αρχές με ένα χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα και έτοιμος να αναχωρήσει.

Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο άνδρας «είχε ενημερωθεί από συνεργούς του» ότι πραγματοποιούνταν έρευνες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο ήταν το χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε στο σπίτι της κ. Καϊλή, ούτε στην κατοχή του πατέρα της.

Η ευρωβουλευτής φέρεται να πέρασε το βράδυ σε κρατητήριο, όπως μεταδίδει η L’Echo.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για την υπόθεση είναι ο σύντροφος της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Η βελγική εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί, ωστόσο έκανε λόγο για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Βελγικά και άλλα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν, παράλληλα, πως χθες, Παρασκευή 9/12, συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Ανβτόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Η έρευνα ξεκίνησε, με βάση πληροφορίες βελγικών ΜΜΕ, τον Ιούλιο ενώ συνεχίζεται.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτηση της σχετικά με την υπόθεση ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τις αρχές για την απονομή δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ