ΚΟΣΜΟΣ

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της

Εύα Καϊλή: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της
Μάλιστα, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ' αυτοφώρω ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν, όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ, στο σπίτι της Εύας Καϊλή, που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για διαφθορά -μια υπόθεση που φαίνεται να έχει πολλές προεκτάσεις και που έχει συνταράξει τις Βρυξέλλες. 

Η Εύα Καϊλή ανακρίνεται από τις Αρχές για εμπλοκή σε σκάνδαλο χρηματισμού του Ευρωκοινοβουλίου από το Κατάρ και φέρεται να πέρασε το βράδυ στο κρατητήριο.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα L Echo, αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη επ' αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να τεθεί υπό κράτηση πολιτικό πρόσωπο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που εντοπίστηκε στο σπίτι της ευροβουλευτού.

Έτοιμος να αναχωρήσει με μια τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα εντοπίστηκε και ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος φέρεται ότι είχε ενημερωθεί από συνεργούς του για την έρευνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, και ο πατέρας της ευρωβουλευτού κρατείται και ανακρίνεται.

Σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, η υπόθεση που ερευνάται αφορά σε «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Οι έρευνες ξεκίνησαν το καλοκαίρι υπό άκρα μυστικότητα και συνεχίζονται.

Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ταχύτατα τα αντανακλαστικά του, διαγράφοντας την Εύα Καϊλή, ενώ το ίδιο έκανε λίγη ώρα αργότερα το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτεταμένες έρευνες στις Βρυξέλλες

Το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 16 έρευνες σε οικίες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, προσήχθησαν, προκειμένου να καταθέσουν στους αρμόδιους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.

Ανάμεσά σε αυτούς η Εύα Καϊλή αλλά και ο σύζυγός της, ο οποίος και συνελήφθη.

Το σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στη συνέχεια σε ακρόαση.

Πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή.

Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. - κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D - ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή, σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης.

Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity.

Έρευνες έγιναν και στο σπίτι του Παντζέρι, όπου και κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Δηλώσεις στήριξης για το Μουντιάλ του Κατάρ

Η Εύα Καϊλή πριν από λίγες εβδομάδες, στα μέσα Νοεμβρίουσε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε δηλώσεις στήριξης προς το Κατάρ, στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το αιματοβαμμένο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Παρά τους περίπου 6.500 νεκρούς εργάτες μόνο για τα έργα του Μουντιάλ η κ. Καϊλή έκανε λόγο για «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα» στο Κατάρ, επικαλούμενη και την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του οργανισμού, όμως, που έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους στη χώρα.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Καταλήγοντας ανέφερε:

«Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Οι δηλώσεις της αυτές είχαν προκαλέσει τότε αίσθηση, προκαλώντας ενόχληση και στη Χαριλάου Τρικούπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ