ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Καταιγιστικές εξελίξεις στην έρευνα – Σφραγίστηκαν τα γραφεία άλλων τεσσάρων Ιταλών

Qatar Gate: Καταιγιστικές εξελίξεις στην έρευνα – Σφραγίστηκαν τα γραφεία άλλων τεσσάρων Ιταλών
H Εύα Καϊλή © European Union

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Qatar Gate που έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Ευρωκοινοβούλιο και για την οποία κρατείται σε βελγική φυλακή και η Εύα Καϊλή, με ιταλική εφημερίδα να δημοσιοποιεί σήμερα άλλα τέσσερα ονόματα Ιταλών τα γραφεία των οποίων σφραγίστηκαν από τις βελγικές Αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, η La Repubblica υποστηρίζει πως σφραγίστηκε το γραφείο της Federica Garbagnati – σήμερα είναι βοηθός της ευρωβουλευτού Alessandra Moretti- η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στη Ντοχά για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε για το Κατάρ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της.

Η Garbagnati, ωστόσο, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Antonio Panzeri.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο δεύτερος είναι ο Giuseppe Meroni. Έχει και αυτός παρελθόν ως βοηθός του Panzeri και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia.

Μεταξύ του Comi και του Panzeri, ωστόσο, παρά την πολιτική τους απόσταση, υπήρχε πάντα μια φιλία που γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος: το ποδόσφαιρο. Η μία οπαδός της Μίλαν και ο άλλος της Ίντερ, έπαιρναν συχνά μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στο ντέρμπι της Λομβαρδίας.

Η τρίτη είναι η Donatella Rostagno, με ειδικότητα στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, πρώην συνεργάτης του Panzeri και τώρα της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Maria Arena. Και πάνω απ’ όλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «Fight Impunity», η οποία ιδρύθηκε επίσης από τον Panzeri και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.

Ο τέταρτος είναι ο Davide Zoggia, ένα σημαντικό όνομα της Ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Pierluigi Bersani (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της γραμματείας του κ. Epifani.

Συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Τα προσεχή 24ωρα, πιθανώς έως την Τετάρτη, θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, ο οποία, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ κρατείται προς το παρόν στις φυλακές του Σαιν Ζιλ, στις Βρυξέλλες, για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με την αντιπρόεδρό του στη φυλακή, λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που σχετίζεται με το Κατάρ -το Qatar Gate, όπως το έχει ονομάσει ο διεθνής Τύπος.

Στην ημερήσια διάταξη, προφανώς, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για την υπόθεση, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αναφορές από τους ευρωβουλευτές αλλά και από το προεδρείο.

Μάλιστα, ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ που προχώρησε σε αρκετές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, υποστήριξε πως «θα πάρει φωτιά το Ευρωκοινοβούλιο», σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

«Νομίζω πως αυτό που θα δούμε, δεν έχει προηγούμενο την τελευταία δεκαετία που καλύπτω τις συνεδριάσεις», σχολίασε.

Ασφυκτικές πιέσεις για καθαίρεση της Εύας Καϊλή

Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν πιέσεις και παραινέσεις για την καθαίρεση της Εύας Καϊλή μέσω των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν. Η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μετσόλα, το Σάββατο (10/12) κοινοποίησε άλλωστε στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές και στην ίδια την κ. Καϊλή, επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι της αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες που είχε.

Η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ, από την πλευρά της έκανε γνωστό πως θα φέρει το θέμα στην επόμενο Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου.

«Οι S&D θα ζητήσουν νέο σημείο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης διάσκεψης των προέδρων του ΕΚ, με βάση το άρθρο. 21 του Κανονισμού. Δεδομένης της έρευνας, η Εύα Καϊλή θα πρέπει να αντικατασταθεί ως αντιπρόεδρος του ΕΚ προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του θεσμού και η εμπιστοσύνη των πολιτών», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ