ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αυξάνονται κατά 8% τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ

Μητσοτάκης: Αυξάνονται κατά 8% τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi

Την άμεση αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ κατά 8% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα-Πρόοδος-Προοπτική».

«Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά τον δημόσιο πλούτο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε πως αυξάνονται τα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ κατά 8%, άμεσα.

«Ενώ οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, αντισταθμίζοντας μέρος του πληθωρισμού, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα. Γι΄αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύοντας, έτσι 188.000 συμπολίτες μας με το μέρισμα που μας επιτρέπει η καλή πορεία της οικονομίας μας», σημείωσε.

Ενώ τόνισε πως πρόκειται για το τελευταίο μέτρο ενίσχυσης από μέρους της κυβέρνησης πριν τις εκλογές.

«Σημασία έχει να νιώσει και ο καθημερινός πολίτης ότι από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών προκύπτει και η δική του καλύτερη ζωή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που πρεσβεύουμε: η ανάπτυξη να διευρύνει τον δημόσιο πλούτο. Και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση. Σε καλύτερες αμοιβές. Και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους. Ένας δίκαιος συνδυασμός, δηλαδή, συνολικής προόδου και προσωπικής ευημερίας. Κι όταν μιλώ για φροντίδα στους ευάλωτους, το εννοώ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης η Ελλάδα»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σε λιγότερο από 45 μήνες και μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, η Ελλάδα κατάφερε να ανταπεξέλθει στις εθνικές ανάγκες και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ώστε η χώρα να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Όπως επισήμανε, «η εθνική οικονομία αυτά τα 4 χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές και βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα» κάτι που θα συμβεί εντός του 2023, εφόσον προκύψει από τις εκλογές ισχυρή κυβέρνηση και θα συνεχίσει την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους.

«Ρίξαμε τα ποσοστά της ανεργίας σχεδόν κατα 7 ποσοστιαίες μονάδες» είπε αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτική μας δεν είναι απλά αναπτυξιακή αλλά και κοινωνικά δίκαιη» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού και τις δράσεις ενισχύσεις των πολιτών.

Υπογράμμισε, επίσης, πως οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αυξήσεις κοντά στο 8%. Εξήγησε δε, πως η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Η οικονομική στόχευση της κυβέρνησης ήταν ένα τρίγωνο που περιελάμβανε απο τη μια πλευρά τις ανταγωνιστικές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, όπως το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», παράλληλα από την άλλη, αφορούσε στην αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα, και αυτό επιβεβαιώνεται καθώς μειώθηκαν παραπάνω από 50 φόρους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υποσχέθηκε πως το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα έρθει απο την ανάπτυξη και όχι την υπερφορολόγηση.

Και τόνισε πως η κυβέρνηση στόχευσε και πέτυχε την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Μιλώντας για την αλλαγή στο δημοσιονομικό μείγμα είπε ότι «είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε τους φόρους. Μειώσαμε παραπάνω από 50 φόρους αποκλιμακώνοντας και τις εισφορές. Ακολουθήσαμε μία ευέλικτη και αναπτυξιακή φορολογική πολιτική. Το κάναμε χωρίς να απειληθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Τελικά, το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου. Και ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μου, το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο προέρχεται από την ανάπτυξη και όχι από την υπερφορολόγηση», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα, εξηγώντας ότι η χώρα μας προσελκύει πια επενδύσεις από όλο τον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ