ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευχαριστίες Δένδια στην Ιταλία για την απελευθέρωση των Ελλήνων στο Σουδάν

Ευχαριστίες Δένδια στην Ιταλία για την απελευθέρωση των Ελλήνων στο Σουδάν
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας AP/Petros Karadjias

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θέλησε να ευχαριστήσει θερμά, τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι, για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Συγκεκριμένα ο κ.Δένδιας, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε χαρακτηριστικά: «Ευχαρίστησα θερμά τον Αν. ΠΘ/ΥΠΕΞ Ιταλίας , Antonio Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων & μελών οικογενειών τους από το Σουδάν».

Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες από το Σουδάν

Απεγκλωβίστηκαν ακόμα δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ο απεγκλωβισμός τους αυτή τη φορά έγινε με τη βοήθεια της Ιταλίας.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Χαρτούμ ξεκίνησε χθες, Κυριακή 23/04, οπότε και οι πρώτοι οκτώ Έλληνες πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Γαλλίας, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη τα άτομα που απομακρύνθηκαν έφτασαν στο Τζιμπουτί.

Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν».

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Δένδιας, θα εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, για την ουσιαστική βοήθεια της Ιταλίας στον απεγκλωβισμό των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Το πρώτο σκέλος της επιχείρησης απομάκρυνσης των Ελλήνων που ζουν στο Σουδάν σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με απόλυτη μυστικότητα, με το υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να επιδεικνύουν ετοιμότητα και υψηλό συντονισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έλαβε χώρα μπαράζ επαφών ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τις συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Σουδάν, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε «παράθυρο» ευκαιρίας για την εκκένωση των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών και ιδίως των δύο τραυματιών οι οποίοι έχρηζαν άμεσης βοήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ