ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023- Aνάλυση Guardian: Πώς θα ψηφίσουν οι νέοι - Οι αναποφάσιστοι και η «χαμένη γενιά»

Εκλογές 2023- Aνάλυση Guardian: Πώς θα ψηφίσουν οι νέοι - Οι αναποφάσιστοι και η «χαμένη γενιά»
TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

O βρετανικός Guardian σε εκτενές ρεπορτάζ επιχειρεί να χαρτογραφήσει την ψήφο των νέων στις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

Απρόβλεπτες μοιάζουν συχνά οι επιλογές των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι και αποτελούν το δημογραφικό στοιχείο-κλειδί για τις εκλογές 2023, καθώς όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Guardian, 430.000 νέοι ψηφίζουν για πρώτη φορά. Πρόκειται για την αποκαλούμενη γενιά Ζ, ορισμένοι ακόμα και 16 ετών, που εύκολα συναντά κανείς στο YouTube και το TikTok.

Μόνο τρεις χώρες της ΕΕ επιτρέπουν σε άτομα κάτω των 18 ετών να ψηφίζουν. Στην Ελλάδα, οι 17χρονοι (και οι 16χρονοι που κλείνουν τα 17 τους το εκλογικό έτος) είχαν δικαίωμα ψήφου βάσει της νομοθεσίας που ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ που εκτοξεύτηκε στο αξίωμα σε μια ριζοσπαστική ατζέντα το 2015, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για οποιοδήποτε κόμμα να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών της Αθήνας που είναι απαραίτητη για να κερδίσει. Με ένα σχετικά ασαφές αποτέλεσμα, μια νέα εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου, θεωρείται αναπόφευκτη, προσθέτει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει την ψήφο των νέων, ενώ μάλιστα επικαλείται και μια φράση του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, ο οποίος ανέφερε ότι «οι γυναίκες και οι νέοι αποτελούν σημαντική μερίδα των αναποφάσιστων».

«Η ψήφος μας μετράει και η δική μου θα πάει στο ΠΑΣΟΚ»

«Η ψήφος μας μετράει και η δική μου θα πάει στο ΠΑΣΟΚ», είπε ο 19χρονος Στέφανος Τσιάντης, φοιτητής Οικονομικών, μιλώντας στον Guardian, σημειώνοντας ότι γνωρίζει πως είναι σπάνια επιλογή για τη γενιά του.

«Είναι αηδιαστικό τι είδους υποσχέσεις δίνουν για να κερδίσουν τη στήριξή μας. Αυτό λέει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα. Οι εκλογές είναι συναρπαστική διαδικασία. Ίσως πολλοί είναι ακόμα αναποφάσιστοι, αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο νεαρός ψηφοφόρος.

Η 17χρονη αναποφάσιστη

Η Στέλλα Παπακωνσταντίνου έχει γεννηθεί το 2006 και είναι μαθήτρια Β' Λυκείου. Η έφηβη κοπέλα μου μόλις έκλεισε τα 17, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Helena Smith, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

«Προσπαθώ να βλέπω ειδήσεις για να αποφασίσω αλλά, ειλικρινά, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να έχω δικαίωμα ψήφου σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα να ήμουν πιο ώριμη», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε η χαμένη γενιά»

«Είμαστε η χαμένη γενιά», σημείωσε η Μαρία Τσιάντη, 22 ετών. Είναι η μεγαλύτερη αδελφή του 19χρονου που θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. «Πρώτα υπήρξε η κρίση, μετά η πανδημία. Τόσος χαμένος χρόνος και όνειρα που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπληρώσει» τόνισε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Μητσοτάκη, έχει προηγηθεί στις δημοσκοπήσεις παρά το πλεονέκτημα των έξι μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλήττεται από ένα σκάνδαλο υποκλοπών και το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου - μια τραγωδία που οδήγησε σε καταστροφές στο μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ